Saturday, February 24, 2024

Neplodnost narašča iz leta v leto. Strokovnjaki ocenjujejo, da je neplodnih že nekje 15-20 % ljudi. Žal ne moramo reči z gotovostjo, ker veliko ljudi ne želi spregovoriti o tem.


O neplodnosti lahko govorimo, ko po 12 mesecih nezaščitenih spolnih odnosov ne pride do zanositve. V Sloveniji naj bi imel probleme z zanositvijo kar vsak šesti par.

Po definiciji svetovne organizacije WHO je neplodnost bolezen reproduktivnega sistema. Prav tako predstavlja neplodnost probleme tudi v psiho-socialnem kontekstu.

Največji problem pri neplodnosti predstavlja družba. Ko par pride v določeno starost, nekje 25 let, je družbeno sprejemljivo, da začneta razmišljati o otrocih. Žal večina ljudi, ki mlade pare sprašuje po otrocih, ne ve ozadja njune zgodbe. Obstaja možnost, da sta se odločila, da si otrok ne želita. Morda poizkušata zanositi že dalj časa a jima ne uspe. Lahko se soočata z spontanimi splavi. V vseh teh primerih lahko povpraševanje po otrocih mlad par prizadene in postavi v nelagodno situacijo.

Pogosto se v takih primerih par oddalji od družbe in se osami. Ne želijo biti v stiku z ljudmi, ki jim tako rekoč vtirajo sol na rano. Izogibajo se tudi prijateljem, ki oznanijo nosečnost ali imajo otroke, saj jih le ti opominjajo na nekaj, česar sama še ne moreta imeti.

Soočanje z neplodnostjo predstavlja velik psihični stres za oba partnerja. V kolikor problem predstavlja le eden, lahko pride pri drugemu do zamer. Zaradi tega se partnerja več in pogosteje prepirata. Čeprav je dokazano, da je v več kot polovici primerov neploden moški, še vedno valijo krivdo na ženske. Če pride do tega je pomembno, da partnerja ne valita krivde na drugega in se obrneta po pomoč.

Mladi, ki si v prihodnosti želijo imeti otroke, pogosto ne razmišljajo o možnosti neplodnosti. Menijo, da bodo brez posebnega truda postali starši in imeli toliko otrok kot si želijo. Žal je realnost dosti drugačna. Ko pride do tega, ne vedo kako bi ravnali in se ob tem počutijo prizadete in nemočne. Pogosto razmišljajo Zakaj ravno jaz? Bojijo se, kaj bo na to rekla okolica in kako jih bo obravnavala družba.

Zato zmeraj premislimo koga bomo spraševali o nosečnosti, saj ne vemo s čim se ta par trenutno sooča. Dobro je tudi, da v primeru, ko nam nekdo zaupa, da je neploden, ne postanemo sramežljivi in se izmikamo pogovoru o tem ampak mu stojimo ob strani in pomagamo kolikor je to v naši moči, četudi je to samo objem ali stisk roke.

Kategorija:   neplodnost, O neplodnosti
Naslednji prispevek

Neplodnost in kaj lahko storite ve same

26 junija, 2019 0