Sunday, May 26, 2024

Nekateri neprijetni vonji se pojavljajo samo v določenem terminskem obdobju in ponavadi spremljajo ostale tegobe kot sta npr. izcedek in iritacija. Ženske, ki jih spremlja občutek nenehno prisotnega neprijetnega vonja spolovila so pogosto prizadete. Slej kot prej jo nekdo v njeni bližini opozori na njen zaudarjajoč vonj.


Ko se neprijeten vonj pojavi kot nujen primer, je pred zdravnikom vse prej kot lahka indentifikacija povzročitelja. Iz tradicionalnih učbenikov, medicinske in ginekološke literature je zelo težko izločiti povzročitelja neprijetnega vonja. Učbeniki redko opisujejo posamezne simptome, težavi najpogosteje pristopijo po specifičnih diagnostičnih entitetah. V glavnem je zelo malo dostopnih informacij o diagnostičnem in terapevtskem pristopu pri vprašanju neprijetnega vonja spolovila.

Če se pri pacientkah odkrije trihomoniaza ali bakterijska vaginoza, ki se pojavita z nenormalnim vaginalnim izcedkom, je postavljanje diagnoze lahko in antibiotično zdravljenje rutinsko opravilo. V tem primeru se lahko pričakuje dokaj hitra redukcija smradu, vendar so recidivi, še posebej pri bakterijski vaginozi, pogosti.

Kaj pa storiti v primeru, ko ni dokaza o prisotnosti bakterijske vaginoze ali trihomoniaze?

Veliko uganka ostajajo ženske, ki se pritožujejo nad neprijetnim vonjem, vendar ga med rutinskim ginekološkim pregledom ni moč zaznati, prav tako po se negativni vaginalni vzorci. V tem primeru se pogosto posumi na uporabo tamponov in preredko menjavanje le- teh. Povsem razumljivo je, da se zdravnik prepriča tudi o osebni higieni.

Je vzorček vatirane paličice testiran na vonj dovolj za oceno motenj?

Na žalost diagnostičnega testa, ki bi potrdil motnjo ni na voljo. Če med pregledom naletimo na abnormalnosti npr. neustrezen pH ali barvanje po Gramu, ki kaže na izgubo ravnovesja vaginalne flore, smo na poti do prave diagnoze.

Celo ob odsotnosti podatkov, ki bi potrdili bakterijsko okužbo, se poskuša z antibiotičnimi zdravili, saj so bakterije pogosto povzročiteljice neprijetnega vonja. V kolikor se vonj izboljša, se terapija čez nekaj tednov ponovi.

Številne ženske v postmeni, ki niso podvržene hormonski nadomestni terapiji in imajo posledično vaginalno atrofijo, se pogosteje pritožujejo nad vodenim izcedkom neprijetnega vonja. Potrditev diagnoze (tanka vaginalna sluznica, povišan pH, povečano število parabazalnih celic na nativni mikroskopiji) opravičijo terapijo z vaginalnim estradiolom. Izboljšanje vonja lahko pričakujemo 4-6 tednom po začetku terapije.

Pri prekomerno težkih ženskah se bakterije zadržujejo na kožnih pregibih in k neprijetnemu vonju prinesejo svoj delež. Umivanje genitalij je pri ženskah z neprijetnim vonjem iz nožnice dolgotrajen in zaradi nezadovoljivega rezultata tudi neprijeten postopek.

Ko izločimo znane povzročitelje neprijetnega vonja, vključno z rakom na materničnem vratu, še vedno ni nujno, da smo poiskali pravega povzročitelja. V tem primeru lahko zdravnik posumi na neprijeten vonj psihičnega porekla: psihiatrične diagnoze se postavljajo v pozitivni konotaciji in ni diagnoza, ki se postavlja z izključevanjem.

Neuspelo zdravljenje neprijetnega vonja in pregovarjanje, pacientke pogosto napelje do izgube zaupanja v uradno medicino.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

DNK testiranje očetovstva na domu

20 avgusta, 2012 0