Monday, June 17, 2024

Ne glede na to, ali je načrtovan (zadnjična vstava, trojčki, placenta previa, genitalni herpes, preeklampsija, prevelik plod, predhodni kirurški posegi na maternici…) ali pa zato obstajajo urgentni razlogi (maternični vrat se ne širi, popadki so neuspešni, frekvenca plodovega bitja srca postaja nepravilna, popkovina spolzi v porodni kanal posledično do ploda ne prispe dovolj kisika, abrupcija posteljice…) so pooperativni simptomi in občutki enaki. Kaj pa je po carskem rezu otročnice najbolj preseneča?


Poporodna krvavitev

Veliko novopečenih mamic, ki so rodile s pomočjo carskega reza presenečajo poporodne vaginalne krvavitve. Seveda je potrebno tudi ob carskem rezu odluščiti posteljico od maternice. Ob kontrakcijah, krčenju maternice in celjenju prihaja do manjših, v redkih primerih tudi do obilnejših krvavitev.

Debata kirurške ekipe

Pred samim posegom ekipa govori tudi o čem drugem, ne o posegu samem. Kljub temu, da gre za operativen poseg pa je za izkušeno ekipo zgolj rutinsko delo. Ne bodite preveč presenečeni, če se pogovor operacije sploh ne dotakne.

Samota

Po carskem rezu se lahko zgodi, da se boste prebudili sami, oziroma vas bo spremljala zgolj medicinska sestra. Dojenčka se običajno umije, stehta in preveri njegove življenjske funkcije (APGAR), nato pa ga v varstvo dobi novopečeni očka. Tudi, če ste sami zgolj nekaj minut, se vam te minute vlečejo kot ure.

Amnezija

Zgodi se, da zaradi narkoze in protibolečinskih sredstev, v spomin ne morete priklicati nekaj prvih ur po porodu. Nekatere mamice imajo še ‘slabšo’ izkušnjo, ter se ne spomnijo kaj se je z njimi dogajalo še tri dni po porodu.

Kje je otrok?

Najbolj neprijetna izkušnja je, da po prihajanju k zavesti v bližini vaše postelje ni otroka. Kljub neprijetnim občutkom tesnobe je nekaj minutna ločitev rutinska, čeprav se porodnišnice v zadnjem času trudijo, da bi ta vmesni čas optimizirali. Ne smete pozabiti, da ste ravnokar doživeli trans-abdominalno operacijo, ki zahteva mirovanje in čas za okrevanje. Ne bodite preveč hude, če boste v porodnišnici ločeni od svojega otroka. Spočijte se. V kolikor ni hujših zapletov pa se boste zagotovo razvajali s svojim zakladom.

Težave z dojenjem

Težave z dojenjem so nekako stalnica pri skoraj vseh otročnicah, ki se prvič spoznavajo s prvinskimi čari materinstva. Carski rez težavo še poglobi. Matere, ki ste trdno odločene, da boste svojega otroka dojile, še v porodnišnici poiščite strokovno pomoč. Vedno ne gre vse gladko, vendar se je vredno potruditi.

Bolečine

O bolečini je težko razpravljati. Veliko mater pravi, da je bolečina hujša kot so jo pričakovale. Pomembno je, da se skupaj z zdravnikom odločite za najbolj primerno protibolečinsko sredstvo.

Zapleti po porodu

Carski rez je še vedno velik operativni poseg. Zapleti so lahko lažji ali hujši, od vnetij do počasnega celjenja ali počenih šivov.

Verjetnost carskega reza se da zmanjšati

Kljub vsemu pa je potrebno biti odkrit: Tudi če upoštevate vse smernice za zdrav potek nosečnosti, ne moremo s 100% gotovostjo trditi, da boste preprečili verjetnost carskega reza. Preventiva je zagotovo dobra za nemoten potek nosečnosti, zdravje ploda in matere, žal pa je v samo nosečnost vključenih še toliko različnih dejavnikov, da vseh ne moremo nadzirati, še manj pa kontrolirati.

Zdrav otrok

Na koncu, pa vse tegobe izniči zdrav in vesel otrok. Nekatere matere carski rez travmatizira, druge ne. Kljub vsemu, pa zdrav otrok odtehta vse negativne posledice carskega reza, vključno z nastalo brazgotino.

 

Kategorija:   Novice, Po porodu
Naslednji prispevek

Z medvedi proti debelosti?

10 februarja, 2016 0