Wednesday, April 17, 2024

Celoten menstrualni cikel je v celoti biološki pojav, ki žensko telo pripravi na oploditev oz. nosečnost. Z izločanjem jajčeca ob ovulaciji in hormonske spremembe, ki ob tem pripravijo maternico za zdravo vgnezditev  oplojenega jajčeca (zigote), menstrualni cikel za nekaj mesecev potisnejo v latentno fazo. V primeru, da se jajčece ne oplodi pa maternica prevzame vlogo čistilke, ki s pomočjo menstrualne krvavitve očisti maternično sluznico.Poporodna vzpostavitev rednega menstrualnega cikla, pa v nasprotju z mišljenjem številnih žensk, traja nekoliko dlje. Prva menstrualna poporodna krvavitev se lahko pojavi že drugi mesec po porodu (redko) pa tudi več kot leto dni po porodu, kar je posledica številnih hormonskih sprememb, ki uravnavajo menstruacijske cikle in menstruacije po nosečnosti.
 

Neredna menstruacija

Po porodu se neredna menstruacija izraža na več načinov. Ne preseneča, da se menstrualna krvavitev ne pojavi v istem časovnem obdobju kot pred nosečnostjo (sredi meseca, začetek meseca,…). Mesečne menstrualne krvavitve se razlikujejo, kažejo se v obliki dolgih in obilnih krvavitvah ali v obliki krajših in šibkejših krvavitvah. Umiritev normalnega menstrualnega cikla lahko traja več tednov ali celo mesecev.

 

Vzrok

Glavni vzrok za pojav nerednih menstrualnih ciklov je seveda hormonsko neravnovesje, ki je še posebej izrazito v prvih nekaj mesecih po porodu. Hormonske spremembe lahko redno menstruacijo prestavijo za več mesecev – ponavadi tri ali štiri, včasih pa tudi šest do sedem mesecev po porodu. Nekaterim ženskah je prizaneseno in se normalen menstrualen cikel pojavi že mesec dni po porodu. Dojenje zavira ovulacijo in menstruacijo, zato se materam, ki ne dojijo, menstrualni cikel po pravilu obnovi hitreje.

Na obnovo menstrualnega cikla pa vplivajo še nekateri drugi pogoji in dejavniki. Po porodu se ženske srečujejo s poporodnimi krvavitvami (kot posledica čiščenja endometrija – maternične sluznice), katere lahko v hujših primerih trajajo tudi do šest tednov po porodu. Za poporodne krvavitve je značilno, da so v začetku svetlo rdeče barve, nato pa v tednu dni postopoma postanejo temno rdeče ali celo rjave. Po dveh tednih krvavitev postane gosto sluzasta, količina izločene sluzi se prične zmanjševati. V obdobju poporodnih krvavitev vzpostavitev menstrualnega cikla ni mogoča.
 

Moram biti zaskrbljena?

Pri otročnicah je nereden menstrualni cikel povsem normalen pojav in vas ne sme pretirano skrbeti. V primerih, da se neredna menstruacija pojavlja več kot šest mesecev od pojava prve poporodne menstruacije, obiščite vašega ginekologa, ki bo potrdil ali ovrgel morebitni vpliv drugih ginekoloških dejavnikov (miom, ciste,…). Neredni poporodni menstrualni cikli pa so pri večini žensk povsem normalen biološki pojav. Po nosečniškem hormonskem orkanu, za harmonizacijo hormonov telo ponovno potrebuje svoj čas.

Pri vzpostavitvi normalnega menstrualnega in ovulacijskega cikla pa si lahko pomagamo tudi s hormonskimi zdravili, ki pa se jih doječim materam ne predpisuje.

Neredni menstrualni cikli so moteči in neprijetni, vendar zelo redko škodljivi ali nevarni. Če se pojavijo obilne krvavitve s krvnimi strdki lahko kažejo na različne okužbe maternice. V tem primeru poiščite zdravniško pomoč.

Priporočamo še:
Menstrualne motnje
Oligomenoreja
Amenoreja
Polimenoreja
Dismenoreja
Hipermenoreja
Menstrualne motnje – alternativno zdravljenje
PMS – predmenstrualni sindrom

Kategorija:   menstruacija, Novice
Naslednji prispevek

S hrano proti staranju

13 junija, 2012 0