Saturday, February 24, 2024

Prva faza – t. i. lahki spanec traja deset minut, naslednja faza traja okoli 20 minut, zadnji dve fazi pa že pomenita globok spanec.


V globokem spancu si telo in možgani opomoreta od napornega dneva. Včasih se zaradi delta valov, ki jih proizvajajo možgani, ta spanec imenuje tudi delta spanec. Med tem časom ne sanjamo. Po približno 90 minutah globokega spanca pride čas tudi za sanje. V normalni noči ljudje vsako fazo večkrat ponovimo. Problem nastane, ko se ta model pretrga.

Nespečnost
Če ne spite dobro, je pomembno, da se o tem pogovorite z vašim zdravnikom. Nespečnost je namreč lahko simptom mnogih bolezni, od težav s ščitnico do depresije.

Pomanjkanje spanja lahko nadomestite tudi s popoldanskim dremežem. Tisti, ki nimamo časa za to razkošje, smo včasih v popoldanskem času zaspani. Ljudje, ki ponoči več spijo, popoldne nimajo teh težav. Desetminutni počitek po kosilu je prav tako učinkovit.

Dober spanec za dobro voljo
Spanje in človekovo razpoloženje sta povezana, a znanstveniki še niso ugotovili, kako. Lahko pa rečemo, da dober spanec, podobno kot okusno kosilo, lahko pomeni človeku zadovoljstvo in srečo. Pri tem bo pomagala tudi primerna spalnica, ki naj bo čimbolj udobna, prezračena in temna.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice