Friday, July 19, 2024

Sončna svetloba je bogata z različnimi tipi UV žarkov, ki ne poškodujejo in opečejo samo kožo, temveč lahko nevarno poškodujejo očesno roženico, ki ščiti prednji del oči in pomaga pri usmerjanju sončnih žarkov na mrežnico. Izpostavljanje nevarnim sončnim žarkom lahko trajno poškoduje in okvari vaš vid.


Priporočila strokovnjakov

Če želimo popolno zaščito pred nevarnimi UV žarki, bomo za kakovostna sončna očala odšteli več denarja, med drugim pa poskrbeli za svoje zdravje in boljši image.

Strokovnjaki poliklinike Ghetaldus ugotavljajo, da skoraj vsa kakovostna sončna očala nudijo enako zaščito pred UVA in UVB žarki, vendar se razlikujejo v polarizacijski stopnji, kar pomeni, da nekatera očala bolje zaščitijo oči pred odboji sončnih žarkov z vodne površine.

Strokovnjaki svarijo, da se je pred nakupom dobrih sončnih očal dobro posvetovati z optikom, ki bo poskrbel, da bodo očala tehnično odgovarjala vašim potrebam; obliki obraza, velikosti nosu…

Modre oči so občutljivejše

Različne barve oči se drugače odzivajo na nevarne sončne žarke. Optiki pravijo, da so oči svetlejših barvnih tonov (modre, zelene ali sive), veliko bolj občutljive na sonce in se hitreje odzovejo tudi pri gledanju televizije, ali pri delu za računalnikom.

Ljudem z okvarjenim vidom so namenjena sončna očala z dioptrijo, ki nudijo zaščito pred nevarnimi UV žarki. Še posebno občutljive oči imajo ljudje, ki uporabljajo kontaktne leče. Njihove oči so občutljivejše na prah, sonce, se hitreje osušijo in ker kontaktne leče še ne nudijo UV zaščite, je za njih uporaba sončnih očal nuja in ne zgolj modni dodatek.

Oči potrebujemo celo življenje

Na tržišču se vedno znova pojavljajo izdelki sumljive kakovosti. Nakup sončnih očal na stojnici vedno predstavlja veliko tveganje za zdravje vaših oči. Kljub vsemu, da na teh očalih zasledimo nalepko z napisom »100% UV protection«, gre v večini primerov za lažno propagando.

Ne varčujmo pri nakupu kvalitetnih sončnih očal. Oči potrebujemo celo življenje in le z nakupom najboljše zaščite bomo obvarovali naš vid skozi niz poletji. Ni nam potrebno izbirati med estetiko in zdravjem, saj je na trgu nešteto modelov očal, ki brez težav zadovoljijo vsem kriterijem.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Poročno slavje: Kakšno poroko želim?

13 junija, 2012 0