Tuesday, May 28, 2024

Študija, v kateri je sodelovalo 50.000 starejših žensk, je odkrila, da uživanje le četrtine grenivke na dan poveča možnosti za nastanek raka dojk za 30 odstotkov. Sadje namreč poveča nivo estrogena – hormona, ki je povezan z večjim tveganjem bolezni raka dojk, piše britanski časopis za rakava obolenja. Znanstveniki in drugi strokovnjaki sicer opozarjajo, da je potrebno narediti še več raziskav.


Ugotovitve raziskave

nanstveniki na univerzi v južni Karolini in na Havajih so odkrili, da so ženske, ki so pojedle eno četrtino ali več grenivke na dan, bolj izpostavljene bolezni raka dojk kot posameznice, ki grenivke niso zaužile.
\’\’Dobro je znano, da je hormon estrogen povezan z rakom dojk,\’\’ so povedali znanstveniki. Povedali so tudi, da je prvič ugotovljeno, da je vsakodnevno uživanje hrane povezano z večjim rizikom za nastanek raka na dojkah pri starejših ženskah. Poudarili pa so, da je potrebno narediti več raziskav, ki bi potrdile ugotovitve, na katere je mogoče vplivalo dejstvo, da so se znanstveniki osredotočili le na zaužitje sadja, ne pa tudi njenega soka.

Več raziskav
Rak dojke zavzema skoraj tretjino vseh rakavih obolenj pri ženskah, za katerega vzrok je tudi uživanje alkohola in prevelika telesna teža.

 

 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Netresk odličen pri težavah z ušesnim maslom

13 junija, 2012 0