Thursday, April 25, 2024

Po reviziji rezultatov velikega števila znanstvenih raziskav objavljenih v preteklem letu, britansko Ministrstvo za zdravje svetuje previdnost pri jemanju vitaminskih nadomestkov.


Strokovnjaki menijo, da večina ljudi svoje nutritivne potrebe zadovolji z uravnoteženo in raznovrstno prehrano, ki vključuje veliko sadja in zelenjave, vitaminski dodatki pa lahko naredijo več škode kot koristi.

V reviziji so vključene raziskave vezane na beta karoten, vitamin A, vitamin C, vitamin E in selen.

Raziskave niso potrdile, da so vitaminski dodatki povezani z daljšim življenjem. Še več! Vitamina A, E in beta karoten med porabniki blago povečujeta odstotek smrtnosti, vitamin C in selen pa nimata prav nobenih učinkov. Za potrditev rezultatov bodo potrebne dodatne raziskave.

Strokovnjaki pozivajo k sprejetju boljše regulative v industriji zdravstvenih nadomestkov in političnim akcijam povezanim s tem vprašanjem.

Britansko Ministrstvo za zdravje poudarja, da je pri uporabi večjih odmerkov nadomestnih vitaminov in mineralov, potrebna previdnost ne glede na to, da dolgoročni vplivi na zdravje še niso popolnoma potrjeni.

Izognite se jemanju sintetičnih vitaminov in mineralov in raje posezite:

  • Vitamin A: sir, jajca in ribje olje
  • Vitamin E: soja, koruza in olivno olje
  • Vitamin C: agrumi, jagode, kivi, ribez, paradižnik, peteršilj in brokoli
  • Selen: meso, ribe, školjke, sir in avokado
Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Nevaren prah

27 septembra, 2013 0