Wednesday, February 28, 2024

Severovzhod Italije, natančneje okolico in mesto Trbiž, je zajela epidemija meningitisa, poročajo italijanski mediji. V Trbižu je umrla že tretja oseba, najmanj sedem pa jih je okuženih, so sporočile zdravstvene službe. Šlo naj bi za meningokokni meningitis, ki se prenaša prek zraka z drobnimi kapljicami, recimo ob kihanju ali kašljanju. Bolezen naj bi se razširila na neki zabavi južnoameriških državljanov, med katerimi naj bi bila vsaj ena oseba okužena.


V bolnišnici v Montebellu v bližini Trbiža je za posledicami meningitisa umrla 30-letna Italijanka, je sporočil direktor bolnišnice Lino del Favero. To je bila tretja smrtna žrtev. V ponedeljek je umrl 15 letni deček, pred nekaj dnevi pa so v njegovem stanovanju našli truplo 33-letnega Senegalca, ki je bil prva smrtna žrtev meningitisa.

V bolnišnico v Trbižu so sprejeli nekaj oseb, ki imajo meningitis, med njimi so tudi 18-letni državljan Dominikanske republike, ki je bil prijatelj umrlega 15-letnika. Zdravijo se tudi dva Italijana ter 21-letnica iz Kolumbije.

Na severovzhodu Italije so preventivno pregledali 700, zdravstveni delavci pa opozarjajo, da je to največja epidemija meningitisa v zadnjih letih. Italijanska ministrica za zdravje Livia Turco je sporočila, da so zdravstveni uslužbenci sprejeli vse potrebne ukrepe za zajezitev epidemije. V slovenskem Inštitutu za varovanje zdravja so za 24ur.com povedali, da jih italijanski kolegi niso obvestili o kakšni epidemiji, ki bi bila nevarna tudi za naše državljane.

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Glasba dobro vpliva na otroke

13 junija, 2012 0