Saturday, February 24, 2024

Ekipa bolnišnice v Ottawi je pod vodstvom Gregoryja Moora analizirala rezultate devetih predhodnih raziskav, ki so pretežno temeljile na osnovi rezultatov evropskih raziskav ocenjevanja zdravstvenega stanja 4 – 8 let starih otrok rojenih med 22 in 24 tednom nosečnosti.


24% in 43% ekstremno zgodaj rojenih otrok je imelo zmerne do hude nevrološke poškodbe, potrjujejo znanstveniki.

V 22 tednu rojene otroke so nevrološke poškodbe prizadele v 43%, v 23 tednu 40%, v 24 tednu 28% in v 25 tednu 24%.

Rezultati raziskave so objavljeni v strokovni reviji JAMA Pediatrics.

Ena izmed razvojnih motenj prizadene 4 -5% otrok rojenih na predviden datum poroda. Omenjena številka pa zajema tudi blažje oblike razvojnih motenj, pri nedonošenčkih pa so preučevali zgolj zmerne do hude nevrološke poškodbe.

Znanstvenika Henry Lee iz Standforda in Lucile Packard iz otroške bolnišnice v Kaliforniji trdita, da družina, v kolikor se otrok rodi med 22 in 25 tednom nosečnosti, zelo trpi.

»Prvo tveganje je povezano z otrokovim življenjem, saj tako zgodaj rojeni otroci pogosto umrejo. Po drugi strani pa tudi če otrok preživi ima velike možnosti za invalidnost,« pravi Lee.

Znano je, da daje rojstvo po 25 tednu nosečnosti večje možnost preživetja in normalnega razvoja otroka.

Lee meni, da bo raziskava pomagala družinam pri odločitvi, ali želijo starši po poti agresivnega zdravljenja ali otroku nuditi paliativno oskrbo.

»V tem primeru vedno obstaja negotovost. Čeprav je tveganje veliko, nekateri otroci preživijo in se normalno razvijajo.«