Monday, June 17, 2024

Rezultati raziskave kažejo, da je umrljivost otrok mater, ki niso dosegle optimalne telesne teže, v prvem letu življenja 3,9%. Pri materah, ki so dosegle optimalno telesno težjo je bila umrljivost 1,2%, pri materah, ki so optimalno telesno težo v nosečnosti presegle pa 0,7%.


Matere, ki so v nosečnosti presegle priporočljivo telesno težo, so umrljivost svojih otrok, v prvem letu življenja, zmanjšale za 49%. Čeprav prekomerna telesna teža ni dejavnik tveganja umrljivosti dojenčkov, avtorji raziskave prekomernega pridobivanja telesne teže v nosečnosti ne priporočajo, saj lahko izzove zdravstvene težave tako pri nosečnici kot pri plodu.

»Pomembno je, da je pridobivanje telesne teže v nosečnosti prilagojeno posameznemu ITM,« pravi dr. Sandra Gofferth, avtorica raziskave. Avtorji, ki so analizirali podatke 159.244 mater otročnic med leti 2004 – 2008, pravijo, da je ITM pred spočetjem pomemben dejavnik nižje umrljivosti otrok v prvem letu življenja.

Pred nosečnostjo podhranjene ženske, ki niso dosegle optimalne telesne teže, so imele šestkrat višjo umrljivost svojih otrok. Prav tako je bila dvakrat višja umrljivost otrok mater z normalno ali blago prekomerno telesno težo v nosečnosti. Nižja umrljivost otrok je bila prisotna pri materah, ki so se s prekomerno telesno težo soočale že pred nosečnostjo.

Raziskovalci so uporabili Medicinske smernice za telesno težo v nosečnosti, ki kažejo:

  • Ženske z nižjo telesno težo morajo med nosečnostjo pridobiti 12 – 18 kg
  • Ženske z normalno telesno težo morajo med nosečnostjo pridobiti 11,25 – 15,75 kg
  • Ženske z zmerno prekomerno telesno težo morajo med nosečnostjo pridobiti 6.75 – 11,25 kg
  • Ženske s prekomerno telesno težo morajo med nosečnostjo pridobiti 5 – 9 kg

Avtorji raziskave pravijo, da je samo 34% žensk iz raziskave ostalo znotraj priporočenih kilogramov v nosečnosti.