Thursday, May 30, 2024

Novo raziskavo, ki daje prepričljive dokaze o preteklih teorijah o prehrambeni odvisnosti, so objavili v strokovni reviji Nature Neuroscience.


Znanstveniki iz Scripps Research Institute v Kaliforniji so pokazali na kakšne način se spreminjajo možgani podgan, ki so uživale visoko kalorično in mastno hrano.

Raziskava daje čvrste in neizpodbitne dokaze, da odvisnost od drog in debelost temeljita na enakih nevrobioloških mehanizmih, pravi profesor Paul Kenny.

»Raziskovane živali o popolnoma izgubile kontrolo nad prehrambenimi navadami, kar je prvi od znakov odvisnosti. Nadaljevale so se nažirati čeprav so vedele, da bodo izpostavljene elektrošokom.« je še dodal.

Tako hitro kot so centri za užitek v možganih propadali in postajali vse manj občutljivi, tako hitro so podgane razvile navado nekontroliranega prenajedanja in postajale vse bolj obilne, je pokazala raziskava.

Spremembe v njihovih možganih so bile podobne tistim, ki jih povzroči uživanje kokaina ali heroina, so zaključili znanstveniki.

Podgane so hranili s klobasami, slanino in sirom.

»Podgane so vedno posegala za najslabšo vrsto hrane in kot rezultat tega so zaužile dvakrat več kalorij kot podgane v kontrolni skupini.« je pojasnil Kenny.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Gen povezan s staranjem vpliva na imunost

13 junija, 2012 0