Wednesday, July 17, 2024

Znanstveniki raziskujejo kontracepcijsko zdravljenje, pri katerem moški ne bi več izlivali sperme. Raziskovalci King’s Collegea v Londonu so opazili, da imajo zdravila za pritisk in shizofrenijo enak učinek ter identične kemične spojine, kot bi bile primerne za omenjeno kontracepcijo.


Raziskovalci bodo sedaj kemične preparate preizkušali na živalih, upajo pa, da bo zdravljenje možno čez pet let. Strokovnjaki za plodnost pozdravljajo raziskave, ter sporočajo, da si bosta partnerja lahko delila odgovornost glede kontracepcije.

Razvijanje drugih oblik moške kontracepcije, kot so injekcije, vsadki ali obliži, je v polnem teku. Večina jih temelji na hormonih, ki ‘prelisičijo’ možgane, da se le-ti ne proizvajajo. Kontracepcijsko zdravljenje pa deluje tako, da podolžni mišici v žili preprečuje, da poganja spermo iz penisa.

Na učinke zdravil, namenjenih za zdravljenje shizofrenije in visokega pritiska, ki pri moških povzročijo zaustavitev ejakulacije, so bili znanstveniki pozorni že pred desetimi leti. Vendar so se pri njih pojavili stranski učinki, kot so vrtoglavica in zaspanost, kar je pomenilo, da se ne morejo uporabiti za kontracepcijo. Testi na človeškem tkivu pa so sedaj pomagali pri identifikaciji kemičnih spojin, ki imajo enak učinek. Strokovnjaki bodo sedaj testirali zdravljenje najprej na živalih, nato pa še na ljudeh.

Moški bi vzeli tabletko vsak dan, podobno kot pri ženski kontracepciji, ali pa bi vzeli eno tabletko nekaj ur pred spolnim odnosom. Ker kontracepcija ni odvisna od hormonov, raziskovalci domnevajo, da se bo plodnost pri moških ‘vrnila’ že naslednji dan.

Dr. Christopher Smith iz ekipe strokovnjakov je povedal: "Če bi moški recimo jemal tabletko nekaj mesecev in bi želel prekiniti s kontracepcijo, bi lahko pričakovali, da se bo njegova plodnost vrnila prav tako hitro, kot če bi jo jemal le krajši čas."

Rebecca Findlay iz združenja za načrtovanje družine (Family Planning Association) pa meni, da za ženske postaja nadzor, ki ga imajo kot edine nad plodnostjo, že prav utrujajoč. "Za ženske bo to nekakšna osvoboditev," pravi.

Dr. Allan Pacey iz britanskega združenja za plodnost pa meni, da bo pozdravil novi koncept kontracepcije, če bodo nadaljnji testi pokazali, da deluje. Skrbi pa ga dejstvo, da se bo sperma preusmerila v urin ali pa bo prisotna v sečevodu, ter da bi se nosečnost kljub temu vseeno lahko pojavila.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Motnje hranjenja: Umre vsak deseti

13 junija, 2012 0