Monday, July 22, 2024

Drage mamice, verjetno ste že slišale za NIFTY – neinvazivni predrojstveni test. Če še niste, vam bom več o njem povedala spodaj, vendar želim najprej opisati svojo zgodbo.


NIFTY testa sicer nisem opravila, a poznam veliko nosečnic, katere imajo z njim samo pozitivne izkušnje. Spominjam se svoje prve nosečnosti in tudi trenutka, ko me je ginekologinja vprašala, če želim opraviti NIFTY test. Ker sem zanj takrat slišala prvič, je meni in možu razložila, da gre za test, ki pokaže verjetnost, ali ima najin otrok kakšno genetsko bolezen. Mož je takrat pripomnil, da si tega ne želiva izvedeti, saj tudi če bi test pokazal visoko verjetnost za katero izmed genetskih bolezni, to ne bi imelo vpiva na mojo nosečnost. Z njim sem se strinjala, a vseeno mi ni dalo miru… Strah me je bilo vsakega zdravniškega pregleda, še posebej pa tistih v določenih tednih nosečnosti, ko se že na samih pregledih odkriva možne anomalije. Strah me je bilo, da zdravnik ne bi videl ničesar, strah me je bilo, da bi zdravnik naredil napako… Kaj, če se bo moj otrok vendarle rodil s kromosomsko motnjo?

Vsa ta vprašanja mi niso dala miru, saj sem vedela, da bi se v primeru ugotovljene genetske bolezni bilo veliko lažje pripraviti na vse, kar nas čaka in se zares spopasti s situacijo že v času nosečnosti.

Na srečo se je moj otrok rodil zdrav, a strah me je spremljal vse dokler ga nisem prvič dobila v roke in se prepričala, da je z njim vse v najlepšem redu. NIFTY test je možno opraviti v več kot 60 ginekoloških klinikah in ambulantah po Sloveniji, vzorci krvi pa so od letošnjega leta naprej analizirani v novem genetskem laboratoriju v Zagrebu. Kaj pa pravzaprav sploh je NIFTY? NIFTY izhaja iz angleškega izraza »NonInvasive Fetal TrisomY test”. Gre za varen in preprost neinvazivni predrojstveni test (imenovan tudi NIPT test – non invasive prenatal test), ki zazna določene genetske nepravilnosti že v zgodnji nosečnosti. Če spadate v skupino ”ogroženih” nosečnic, boste zagotovo opravile katerega izmed predrojstvenih testov; amniocenteza je na primer diagnostičen postopek, ki posega v telo (opravijo jo z vbodom igle v trebuh), zaradi česar povzroča tveganje za splav.

NIFTY test ne posega v telo, saj se ga opravi z enostavnim odvzemom krvi matere (iz pregiba na roki) in ne povzroča nobenega tveganja, ne za bodočo mamico, ne za otroka. Je več kot 99% zanesljiv, rezultate pa prejmete že v zelo kratkem času, v 6-8 dneh. NIFTY test priporočajo tako ginekologi kot tudi nosečnice, saj NIFTY test ne zazna samo genetskih nepravilnosti, temveč tudi spol dojenčka – in vse to že od 10. tedna nosečnosti dalje!

Če vas zanima več o NIFTY testu obiščite spletno stran www.niftytest.si

Prirejeno po prispevku hrvaške blogerke Lipstick mom: https://lipstickmom.wixsite.com

Kategorija:   mama, Porodne zgodbe