Monday, July 15, 2024

Zelo zanimiv je nov pristop zdravljenja težjih oblik dismenoreje. Nitroglicerinski obliž (Nitroderm TTS) je bil predstavljen v nemški reviji Geburtshilfe und Frauenheilkunde. Rezultate nitroglicerinskega učinka na maternično tkivo so razdelili na dva dela: »in vitro« in »in vivo« raziskavi.


In vitro raziskava je potekala z merjenjem spremembe gibljivosti in pogostosti krčenja materničnega mišičnega tkiva, na 40 vzorcih histerektomije (operativno odstranjena maternica). Ob dodajanju različnih koncentracij nitroglicerinskega zdravila so bile zabeležene jasne inhibicije kontraktibilnosti mišic na maternici, vse do popolne odsotnosti spontanih kontrakcij.

In vivo raziskava je zajela 20 kandidatk, ki so trpele hudo obliko dismenoreje. Deset kandidatk je v okviru raziskave uporabljalo nitroglicerinski obliž, pri ostalih so nitroglicerinski obliž kombinirali z 400 mg iboprufenom. V eni uri po aplikaciji obliža, so vsakih petnajst minut merili krvni tlak, registrirali nezaželene učinke in ocenjevali delovanje (subjektivne ocene od 0 do 3, pri čemer je 0 pomenilo brez učinkov, 3 pa popolna odsotnost bolečin).

Petnajst minut po uporabi nitroglicerinskega obliža nastopi značilen padec krvnega tlaka, ki ne zahteva dodatnega zdravljenja. V skupini kandidatk, ki niso prejele ibuprofena, se je 45 – 60 minut po uporabi obliža pojavil glavobol, ki je zahteval dodatno zdravljenje od 4 – 10 pacientk. Subjektivna ocena učinkovitosti terapij je v skupini z ibuprofenom znašala 2.8 (maks. ocena 3), a v skupini brez 2.0.

Zaključek raziskave je pokazal, da nitroglicerinski obliž predstavlja novo terapevtsko možnost zdravljenja težke oblike dismenoreje. Nezaželeno delovanje v smislu nitratnih glavobolov se zdravi z dodatkom ibuprofenov.
 

Kategorija:   menstruacija
Naslednji prispevek

Hipermenoreja (menoragija)

13 junija, 2012 0