Saturday, April 13, 2024


 

Na stanje dojenčkove kože lahko vplivajo genetska predispozicija, suho in hladno vreme, ogrevani prostori ali spremembe v prehrani. Po evropskih raziskavah 35 –75 odstotkov vseh staršev opisuje otrokovo kožo kot občutljivo, suho ali zelo suho, pri manjšem odstotku otrok pa njihovi starši opisujejo kožo celo kot nagnjeno k močnim reakcijam ali kot atopijsko suho. Čistilni in negovalni izdelki NIVEA® Baby NUTRI SENSITIVE so bili razviti posebej za to, da izpolnijo potrebe teh dojenčkov. Tristopenjski program za nego kože nudi enostaven vsakodnevni obred za preprečevanje ter nego suhe in zelo občutljive otroške kože.   

 

Nagnjenost k suhi koži je pri dojenčkih in otrocih povsem normalna

 

Vzroki, zakaj imajo dojenčki suho ali zelo občutljivo kožo, so različni. Otrokove žleze lojnice ob rojstvu še ne delujejo v polnem obsegu, zato imajo v splošnem precej suho kožo. Dojenčki, ki se rodijo po predvidenem roku poroda, imajo lahko zaradi daljše izpostavljenosti plodovnici celo zelo tanko, pergamentu podobno in prosojno kožo, ki je luskasta in se lušči. Atopijska predispozicija – dedna genetska nagnjenost k atopijskim boleznim, kot sta astma ali atopijski dermatitis – lahko povzroči močnejše reakcije in občutljivost kože na alergene in dražilne snovi. Poleg teh tako imenovanih endogenih dejavnikov pa lahko nagnjenost k suhi ali občutljivi koži poslabšajo tudi mnogi eksogeni dejavniki, na primer neustrezna nega kože, podnebne spremembe ali spremembe v prehrani dojenčka.

 

Dobra nega kože pomaga preprečiti pojav suhe in občutljive kože

 

Kljub različnim vzrokom pa obstaja ena skupna točka: pomanjkanje lipidov, ki tvorijo zdravo zaščitno bariero, ki pomaga zaščititi kožo pred dehidracijo in zunanjimi dražilnimi snovmi. »Dobra nega kože je najpomembnejši predpogoj za preprečevanje draženja, rdečine, luskaste kože in celo atopijskega ekcema,« razlaga dr. med. Peter Voitl, pediater z Dunaja, Avstrija.

 

NUTRI SENSITIVE tristopenjski program za nego kože

 

Toda, kaj je dobra nega kože? To vprašanje je znamka NIVEA® Baby zastavila pediatrom in dermatologom, ki so razvijali novi tristopenjski program za nego kože NUTRI SENSITIVE:

1.    Prvi pomemben korak: zaščitno čiščenje

Mnogi čistilni izdelki, še posebej tisti, ki vsebujejo mila, med čiščenjem pogosto odstranijo lipide. NUTRI SENSITIVE losjon za umivanje je izjemno nežen izdelek za umivanje od glave do pet s posebno kombinacijo nizke koncentracije zelo blagih površinsko aktivnih snovi, ki ne vsebujejo mil, in koži prijazne pH-vrednosti. Kožo pomiri in jo zaščiti pred izsušitvijo, hkrati pa varuje pred solzami.
 
2.    Drugi korak: intenzivna hranilna nega

Pri otrocih s suho in zelo občutljivo kožo je potrebno večkrat nanesti vlažilne in hranilne snovi, ki pomirijo kožo.

NUTRI SENSITIVE hranilno mleko vsebuje:

naravne omega-6 lipide, ki jih pridobivajo iz svetlina in so nujno potrebni za delovanje zaščitne bariere kože. Koža je po uporabi dolgotrajno gladka, karitejevo maslo v izdelkih pa jo nahrani.  Noben izmed izdelkov ne vsebuje parabenov, barvil in alkohola. Izdelek  neguje in pomiri suho in zelo občutljivo kožo ter jo zaščiti pred izsušitvijo. Dermatološke študije potrjujejo občutno izboljšanje v vlaženju kože in količini lipidov po nanosu teh izdelkov za pomiritev kože.

3.    Tretji korak: pomiritev obremenjenih predelov

 

NUTRI SENSITIVE intenzivna krema takoj pomiri obremenjeno, suho, pordelo in srbečo kožo. Krema vsebuje blažilni pantenol, protivnetni cinkov oksid in hranilno karitejevo maslo, ne vsebuje pa parabenov. Klinična študija na pacientih z atopijskim dermatitisom je dokazala, da izdelek pomembno izboljša stanje simptomov, kot so neprijetna napetost, pordelost, srbečica in izsušenost kože.
 
 

Varnejša nega kože  – celo za dojenčke z zelo občutljivo kožo

 

Kot poudarja dr. med. Annegret Wehmeyer, medicinska svetovalka znamke NIVEA® Baby in mati štirih otrok: »Dermatološke in klinične študije dokazujejo, da noben izmed novih izdelkov NIVEA® Baby NUTRI SENSITIVE ne predstavlja možnega tveganja za draženje ali preobčutljivost kože, zato so varni za vsakodnevno uporabo pri dojenčkih in otrocih s suho in zelo občutljivo kožo.«
 
 

Omega-6 lipidi – zakaj so pomembni za otroke s suho kožo?

 

NIVEA®  Baby NUTRI SENSITIVE izdelki za nego kože vsebujejo naravne omega-6 lipide, ki so pridobljeni iz svetlina. Omega-6 lipidi so znana sestavina mnogih medicinskih pripravkov za nego suhe ali atopijsko suhe kože.

Omega-6 lipidi so esencialne maščobe kisline, kar pomeni, da so bistvenega pomena za zdravje ljudi. Telo samo jih ne more proizvajati, zato jih mora dobiti iz zunanjih virov. Omega-6 lipidi imajo ključno vlogo pri delovanju možganov ter so nujno potrebni za normalno rast in razvoj. Pomembni so tudi za spodbujanje zdrave kože in rasti las.

Pomanjkanje omega-6 lipidov povzroči oslabljeno delovanje zaščitne bariere kože.

Povzroči lahko tudi luskav izpuščaj, imenovan dermatitis, nesposobnost, da se koža ubrani infekcij, in upočasnitev celjenja ran. Še posebej pri otrocih z nagnjenostjo k atopijskemu dermatitisu najdemo občutno manjšo količino omega-6 lipidov v zunanji plasti kože – povrhnjici, čeprav imajo ti otroci povsem zdravo in uravnoteženo prehrano, ki vsebuje dovolj esencialnih maščobnih kislin. Možen vzrok bi lahko bilo pomanjkanje encimov.
 
 

Dobra novica: omega-6 lipide lahko nanesemo na kožo

 

Številne medicinske študije so pokazale, da koža lahko vpije in uporabi omega-6 lipide po zunanjem nanosu ter tako pomaga zgraditi funkcionalno zaščitno bariero kože. Zdrava bariera kože preprečuje visoko transepidermalno izgubo vode (izhlapevanje vlage od znotraj) in tako prepreči pojav dehidrirane, suhe kože. Istočasno pa zdrava bariera ščiti kožo pred škodljivimi zunanjimi dejavniki.
 
   NIVEA Baby NUTRI SENSITIVE losjon za umivanje    

   NIVEA Baby NUTRI SENSITIVE mleko za telo

   NIVEA Baby NUTRI SENSITIVE intenzivna krema

 

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Nasveti za poučevanje otrok – kako biti eko

13 junija, 2012 0