Saturday, June 22, 2024

Vzroki za nizek krvni tlak, so različni. Dedni vzroki so relativno pogosti. V številnih družinah je nizek krvni tlak deden, je po navadi posledica okvare tvorbe hormona noradrenalina v simpatčnih ganglijih ali neuronih (živčnih končičih). Vzrok za padec krvnega tlaka so tudi številne bolezni centralnega in perifernega živčnega sistema. Okvare, ki nastanejo pri različnih boleznih onemogočajo refleksno kontrolo in regulacijo napetosti perifernih žil. Podobno okvari prenos signala vnetje živcev. Okvara perifernega neurona (živca) nastane tudi zaradi kroničnega uživanja alkohola (alkoholna neuropatija), pa tudi pri sladkorni bolezni (diabetična neuropatija). Bolniki z migreno imajo pogosto nizek krvni tlak, prav tako je nizek krvni tlak pri slabem delovanju ščitnice, oslabeli srčni mišici, slabem delovanju nadledvične žleze, pomanjkanju mineralov (Cink, Mangan) in vitaminov (C, B6). Krvni tlak se zniža tudi pri različnih krvavitvah, infarktu srčne mišice, kjer izrazit in podaljšan padec krvnega tlaka privede tudi do resnega stanja, ki ga imenujemo šok. Tudi številna zdravila znižajo krvni tlak, zato jih le redko predpisujemo bolnikom z nizkim krvnim tlakom. Pri krvavitvah, infarktu srca in pri drugih težkih boleznih, je padec krvnega tlaka znak, ki opozarja na resno ogroženost.


Podobne okvare, kot so okvare živčevja, se pojavijo tudi pri drugih redkih boleznih, kot so porfiria in amiloidoza, a tudi pri slabokrvnosti in po težkih in dolgotrajnih boleznih, operacijah, po blokadah živcev in dolgotrajnem ležanju v postelji.

Krvni tlak je rezultat povečanega upora v drobnih žilah-arteriolah, ki je odvisen predvsem od hormonske aktivnosti živčnih končičev in količine krvi iztisnjene iz srca v posameznem utripu. Ko človek vstane in stoji, se vklopijo številni mehanizmi, ki kompenzirajo zakon gravitacije. Tako se pojavi refleksno skrčenje drobnih arterij in ven, pospeši se srčna frekvenca, poveča se delo mišic na nogah, v prsnem košu pa pade tlak. V krvi se poveča količina adrenalina in noradrenalina. Če se takšen kontrolni sistem okvari, pride do padca krvnega tlaka in človek občuti različne težave. Ko stoji pri miru občuti najprej vrtoglavico ali omotico, postane bled, oblije ga hladen znoj, zamegli se mu vid, lahko kolabira in izgubi zavest. Ponavadi, se to dogaja v zaprtih, vročih, zatohlih in slabo zračenih prostorih zlasti, če stoji pri miru. Lahko je nevarno, če se težave pojavijo kje na višini, med vožnjo avtomobila itd. Bolnikom z nizkim krvnim tlakom odsvetujemo izpostavljanje nevarnim situacijam.

Pri kronično nizkem krvnem tlaku je stalno utrujen, omotičen brez volje in zaspan. Pri bolnikih s kronično nizkim krvnim tlakom, je bledica pred kolabsom

redek pojav. Prav tako se redko dvigne srčna frekvenca. Ponavadi se pojavijo druge oblike okvar avtonomnega živčevja ( slaba regulacija mehurja, impotenca, koža se ne znoji..). Laboratorijske preiskave le redko pokažejo kakšne pomembne spremembe. Ob pregledu je pritisk pogosto normalen. Pravi rezultat dobimo s pogostimi meritvami krvnega tlaka. To omogoča merjenje krvnega tlaka na domu. Najboljše rezultate pa dobimo s celodnevnim (24 urnim) merjenjem krvnega tlaka in frekvence srca, kar nam omogoča sodobna aparatura, ki nam jo pripravi in priključi za merjenje usposobljena medicinska sestra. Računalnik opravi analizo meritev pritiska in signala frekvence srca, zdravnik pa opravi interpretacijo. (takšno preiskavo se lahko opravi v ZD Celje in še kje drugje).

Zdravljenje nizkega krvnega tlaka je predvsem simptomatsko. Dolgo ležanje v postelji okvari avtomatsko regulacijo živčnega sistema. Da to preprečimo bolnika vzpodbujamo k čimprejšnji fizični aktivnosti. Še ko je potreben počitek v postelji, ga večkrat dnevno posedemo v posteljo, a tudi v stol. Tako ohranjamo reflekse. Če je možno, je potrebno vzročno zdravljenje, ki prepreči napredovanje osnovne bolezni. Težje je pri idiopatski obliki, kjer je vzrok neznan. Tu je potrebno povijanje nog, uživanje zadostne količine tekočine, ki vsebuje dovolj soli, pogosto so potrebni hormoni, specialna oblačila in snovi, ki povečujejo volumen krvi. Prav tako so potrebne izmenične kopeli s toplo in hladno vodo, priporoča se redna fizična aktivnost, hrana z dosti mineralov in soli ter zdravila kot so dihidroergotaminski preparati (Ditamin ali Effortil).

Nizek krvni tlak sam zase ni nevaren. Vegeterijanci imajo nižji krvni tlak kot ljudje, ki jedo veliko slane hrane in mesa. Pri esencialni oziroma idiopatski hipotoniji, to je pri bolezni kjer pravega vzroka ne poznamo, je pa pogosto pogojena tudi dedno, se pritisk normalizira, ko se človek uleže. Pogosto pa se kolapse (stanja,ko se človek zgrudi) zaradi nizkega krvnega tlaka, težko hitro loči od raznih sinkop, ki nastanejo zaradi zelo različnih vzrokov (epilepsija, nepravilno bitje srca, motnje v prekrvitvi možganov…….).

Nevarno je, če človek, ki ima nizek krvni tlak za to ne ve in pretirava z obremenitvami. Pogosto se to dogaja pri izgubi tekočine zaradi vročine in pretiranega znojenja, prevelike fizične obremenitve, pri dolgotrajnem sedenju v zatohlem in zaprtem prostoru (to se je zgodilo poleti moji bolnici med vožnjo avtomobila ). Prav gotovo pa lahko bolnik kolabira tudi ponoči, zlasti, če naglo vstane. Ponavadi so sanje vzrok, da se človek prebudi. Vendar se je z meritvami krvnega tlaka med spanjem (24 urni monitoring krvnega tlaka) dokazalo, da se med sanjami krvni tlak dvigne, srčni utrip se poveča, poveča pa se tudi količina adrenalina in noradrenalina v krvi. Ljudje z nizkim krvnim tlakom imajo ponavadi prijetne sanje. Tako, da bi težko krivil sanje za omedlevice ali omedlevice za sanje.

Lahko se zgodi tudi to. Takrat pa se ponavadi zasanjamo. Zato svetujem vsem z nizkim krvnim tlakom, da vozijo spočiti, med vožnjo naj vklopijo napravo za regulacijo temperature v avtu, uživajo naj dosti tekočine, zlasti sadnih sokov, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja, ter veliko vitaminov in mineralov. Redno naj jemljejo predpisana zdravila in se izogibajo vzrokom, ki lahko znižajo krvni tlak. Priporočam tudi napitek Guarana, ki ga uživajo številni piloti. Napitek ali kapsule povečujejo budnost in natančnost, nima pa neprijetnega vpliva na srce, ki ga pogosto opažamo pri kavi.

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Preventiva pomembna v borbi proti raku

13 junija, 2012 0