Wednesday, December 6, 2023

Znanstveniki z Univerze v Chicagu so spremljali ravni serotonina pri opicah vrste makak, ki so biološko zelo podobne ljudem, nato pa so podatke prenesli na ljudi.
Makaki, ki so v prvih mesecih življenja doživeli precejšnjo zlorabo in zavračanje s strani matere, so imeli v možganih nizek nivo serotonina. Tako pri makakih kot tudi pri ljudeh so nizke ravni serotonina povezane s tesnobo, depresijo in agresijo.
Mladiče so spremljali do odrasle dobe. Ugotovili so, da so nekatere samičke, ki so bile kot mladiči zlorabljene, tudi same kot matere zlorabljale svoje mladiče. Te samice so imele od 10 do 20% manj serotonina kot samice, ki so bile kot mladiči zlorabljene, vendar same niso zlorabljale svojih mladičev.
Že dolgo je znano, da zloraba v otroštvu poveča verjetnost, da bo žrtev zlorabe tudi sama kot starš zlorabljala svoje otroke. Ni pa znan razlog zakaj. Gre morda za ponavljanje vzorcev iz otroštva ali dolgoročne spremembe v možganih, ki vplivajo na čustva?
Dario Mastripieri, raziskovalec z Univerze v Chicagu, je prepričan, da bi lahko, če bi enake spremembe potrdili tudi v možganih ljudi, razvili ustrezen način zdravljenja s pomočjo zdravil. Tu bi svoje mesto hitro našla zdravila, ki povečajo raven serotonina v možganih.


Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Tenoreksija – nova odvisnost zahodne civilizacije

13 junija, 2012 0