Saturday, June 22, 2024
Nekategorizirano
9 avgusta, 2023

NLB s sistemskimi ukrepi, pomočjo za zaposlene in donacijo najhuje prizadetim občinam

By 0 2169 Views

 


Narava je pretekli konec tedna znova pokazala svojo moč. Rušilno in uničujočo. Obenem pa nam je ponudila tudi priložnost, da do izraza pride tista najbolj požrtvovalna, srčna in topla plat naše družbe – reševalcev, gasilcev in ostalih prostovoljcev, pa sosedov in prijateljev ter nasploh vseh Slovenk in Slovencev.

Ob zaostrovanju razmer smo v NLB pozornost najprej usmerili v zagotavljanje varnosti svojih zaposlenih in strank ter neprekinjenega poslovanja. Bančne storitve smo v petek kljub zaprtim poslovalnicam na prizadetih območjih v okviru delovanja mobilnih in fiksnih omrežij poskušali zagotavljati z digitalnimi kanali, z gotovino pa smo oskrbovali dostopne bankomate vseh bank in ostalih partnerskih ponudnikov storitev. Prizadevali smo si tudi, da so skorajda vse poslovalnice svoja vrata znova odprle že naslednji delovni dan – jutri bo tako zaprta le še NLB poslovalnica v Mežici, ki pa si jo prav tako prizadevamo odpreti v najkrajšem možnem času.

Kot ena od ključnih in sistemsko pomembnih institucij v državi se pri odzivu na ujmo usklajujemo tako z Združenjem bank, Banko Slovenije in pristojnimi ministrstvi kot z ostalimi ključnimi institucijami. Podobno kot v obdobju covid krize smo pripravili tudi lastne ukrepe za pomoč pri sanaciji posledic poplav in gospodarstvu, med drugim ugodnejšo posojilno linijo v višini 100 milijonov evrov in po potrebi moratorije na odplačila posojilnih obveznosti itd. Podobne ukrepe oblikujemo tudi za fizične osebe.

Pomoč za zaposlene, najhuje prizadetim občinam 4-milijonska donacija

Poleg tega bo NLB najhuje prizadetim občinam podarila donacijo v skupni vrednosti 4 milijone evrov, namenjeno trajnostni obnovi in potrebnim vlaganjem, denimo v urejanje vodotokov in protipoplavno zaščito, s katerimi bi v prihodnje omilili posledice ujm in s tem omejili tragedije podobnih razsežnosti.

»Kot vsa Slovenija smo tudi v NLB pretekli konec tedna pretreseni spremljali dogajanje v prizadetih občinah in obenem z občudovanjem opazovali požrtvovalnost vseh pristojnih služb in širokosrčnih prostovoljcev,« pojasnjuje predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. »Reševanju življenj in preprečevanju še hujših posledic bo zdaj sledila zgodovinsko obsežna sanacija škode in vnovične izgradnje osnovne infrastrukture. Vse finančne učinke in časovno zahtevnost izvajanja teh ukrepov je v tem trenutku nemogoče oceniti, a v NLB bomo najhuje prizadetim občinam stali ob strani, ob tem pa tudi ostale banke in podjetja, ki jih povodenj ni občutneje prikrajšala, pozivamo, da prispevajo po svojih zmožnostih,« dodaja.

Na pomoč bomo v NLB priskočili tudi svojim zaposlenim – več deset jih je namreč ujma prizadela – in sicer med drugim s solidarnostno pomočjo za obnovo. Prav tako bomo svojim zaposlenim omogočili dodaten dela prost dan, če se bodo želeli pridružiti kateri od organiziranih akcij za odpravljanje posledic poplav.

Narava nas je pretekli konec tedna znova na skrajen način podučila, da se ji bomo kot celotna družba s svojim vedenjem in posegi morali bolj prilagoditi. A nam hkrati v spominu ostaja tudi to, kako si, kadar je najhuje, Slovenke in Slovenci stojimo ob strani in se zmoremo povezati. Vedno znova in v vsem, kar sledi.