Saturday, July 20, 2024
24 maja, 2020

”NOČEM BITI KOT MOJI STARŠI!” JE TO SPLOH MOGOČE?

By 0 2138 Views

Ste si večkrat dejali, da ne boste takšni, kot so bili vaši starši? Da boste svoje otroke vzgajali drugače in ne boste ponavljali napak? Razmislite še enkrat. Možnosti, da ste odrasli ravno v svoje starše, so večje, kot mislite.


Pomislite, kaj učite svojega otroka. Kaj mu rečete, ko krši pravila, ko ne uboga, ko je samosvoj in neposlušen? Sedaj pa pomislite, če so vaši starši ravno te besede govorili vam.

Kako so vas starši učili reda, kako so vam postavljali meje in vam izkazovali ljubezen? Razmislite, kaj od tega vam, preden ste dobili svojega otroka, ni bilo všeč. Kaj točno ste imeli v mislih, ko ste dejali, da ne boste enaki svojim staršem? Sedaj to primerjajte s prijemi, ki jih uporabljate na svojih otrocih.

Če ste imeli lepo otroštvo, si zagotovo želite biti tako dobri starši, kot so bili vaši. V nasprotnem primeru želite narediti vse, da napak svojih staršev ne ponovite. Pa ste lahko res tako drugačni?

Kot otrok ste srkali informacije staršev in jih ponotranjili. To sedaj počnejo tudi vaši otroci. Opazujte deklico, ki se igra s svojimi punčkami. Govori jim iste besede, ki jih mama govori njej. Zanje skrbi ravno tako, kot mama skrbi zanjo. Poje jim uspavanke, jih boža, do njih se vede tako, kot se mama vede do nje. To so vzorci, ki se jih naučimo od naših staršev in zato drugih načinov niti ne poznamo.

Če te vzorce želite spremeniti, se boste morali potruditi. Želja ni dovolj.

So vas starši takoj nahranili, ko ste bili lačni? So vas preoblekli, ko ste prišli s sprehoda mokri od dežja? So vam dovolili skakati po lužah? Pomislite, ali vi počnete enako in presenečeni boste. Kako ste kot otrok reagirali na njihove besede in kako so se odzvali oni? Zgodnje reakcije so zelo pomembne in živijo v vaši podzavesti. So izkušnje, ki prispevajo k vašemu starševskemu čutu.

https://moderna-zenska.si/nizka-samopodoba-otroka-kako-jo-povecati/

Kategorija:   Starševstvo
Naslednji prispevek

NASVETI ZA MAME, KI SO RODILE SINA

25 avgusta, 2020 0