Wednesday, July 17, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Nočem brata!

By 0 306 Views

Si lahko predstavljate, kaj vaš malček razmišlja, ko se pojavite doma z novim dojenčkom? Nekateri otroci so navdušeni, veselijo se, da bodo imeli bratca ali sestrico. So pa tudi malčki, ki se dobro zavedajo, da je bila vsa pozornost staršev doslej namenjena njemu, zdaj pa jo bo moral deliti še z nekom. In to mu niti najmanj ni všeč. Malčku tega ne smemo zameriti. Sploh pa, zakaj bi se veselil novorojenčka? Zaradi njega bo – tako vsaj razmišlja – izgubil precejšen del najpomembnejšega v svojem življenju – očetovega in maminega prostega časa.


 

Bodite odkriti 

Kaj storiti?

O dojenčku se pogovarjajte že, ko ste noseči. Seveda ne od prvega trenutka, ko ugotovite, da v vas raste novo življenje, a takrat, ko se trebušček začne obliti, je pravi trenutek, da prvorojenčka vključite v priprave in pričakovanje mlajšega bratca ali sestrice. Dovolite, da se dotika vašega trebuha in skupaj se odpravita po nakupih za novorojenčka. Naj izbere majhno darilce za dobrodošlico novemu družinskemu članu.

Nikar!

Ne izogibajte se pogovoru o tej temi. Otrok ni neumen, opazil bo, da se z mamico in celo družino nekaj dogaja. Otrok naj se postopno privadi na dejstvo, da imajo mnoge družine več otrok. In z razkritjem novice ne odlašajte predolgo, da se ne bi zgodilo, da bo otrok zvedel od koga drugega. To bi ga zelo prizadelo, saj bi mislil, da starša nekaj skrivata pred njim in da ga izločata iz družinskega življenja.

 

Prvi dnevi

Kaj storiti?

Normalno je, da obiskovalci prinesejo darilce za novorojenčka. Dogovorite se z njimi, naj raje prinesejo darilce le starejšemu otroku ali pa obema. Zelo verjetno imate za novorojenčka vse pripravljeno, igračk pa prve dni še ne potrebuje.

Nikar!

Pazite, da se obiskovalci ne bodo na vrat na nos kar mimo večjega otroka zaleteli proti vozičku z novorojenčkom. Večina ljudi v takem primeru kar pozabi na malčka, ki vse to dogajanje gleda od strani. Vsi se ukvarjajo z novorojenčkom, ki se itak ne zaveda dogajanja okoli sebe. Malček pa dobro ve, da so nanj vsi skoraj pozabili, in verjemite, ni mu vseeno.

Hranjenje

Kaj storiti?

Preden se lotite dojenja, pokažite malčku fotografije iz časov, ko ste tudi njega dojili, če jih imate. Če jih nimate, pa mu vsaj razložite, da se je enako dogajalo, ko je bil on dojenček.

Nikar!

Malček bo verjetno hotel biti zraven, ko dojite, zato ga ne pošiljajte stran in ne umikajte se v drugo sobo. Novorojenčku bo koristilo, če se bo čim prej privadil normalnemu življenjskemu ritmu v stanovanju, malček pa se ne bo počutil odrinjenega. Lahko združite prijetno s koristnim – med dojenjem malčku berite pravljico, ki jo bo slišal tudi vaš novorojenček in užival v zvoku vašega glasu, čeprav še ne bo razumel vsebine.

Otročje vedenje

Kaj storiti?

Če se malček začne obnašati pretirano otročje, če začne čebljati kot dojenček ali če začne lulati v hlačke, vedite, da le posnema svojega mlajšega bratca ali sestrico, da bi vzbudil vašo pozornost. Obdobje takega vedenja lahko traja zelo kratko. Najbolje je, če mu na kratko dovolite, da se tudi on počuti kot dojenček. Lahko mu na primer dovolite, da zleze v dojenčkovo posteljo ali pa mu za nekaj trenutkov ponudite dudico.

Nikar!

Ne pretiravajte z besedami »Zdaj si velik fant!«. Verjemite, ravno to je tisto, kar najmanj želi slišati v tem trenutku.

Grobe igrice z dojenčkom

Kaj storiti?

Nič nenavadnega ni, če starejši otrok dojenčka včasih uščipne, udari, ugrizne … Vaša naloga je, da postavite stroga pravila, kako se mora obnašati, ko drži dojenčka ali ko se igra z njim. In poskrbite, da boste vedno v bližini, ko se malček igra z dojenčkom. Če ga slučajno udari, potolažite dojenčka, prvorojenčka pa zaposlite z drugo igro ali mu naložite kakšno opravilo. Če je lepo vreme, ga odpeljite ven, da nakopičeno energijo sprosti s tekanjem.

Nikar!

Če boste jezno ali panično izbruhnili vsakič, ko se bo malček približal dojenčku, boste krepko škodili njunemu medsebojnemu odnosu. Malček bo namreč hitro ugotovil, da si pridobi vašo pozornost, če škoduje dojenčku in lahko bi se zgodilo, da bo to neprestano ponavljal in tako izsiljeval vašo pozornost.

Blažena ignoranca

Kaj storiti?

Prav tako je nekaj čisto vsakdanjega, če se malček pretvarja, da dojenček sploh ne obstaja. To lahko traja tako dolgo, dokler dojenček ne začne izraziteje komunicirati z okolico. Potem pa otroka ponavadi hitro navežeta stik.

Nikar!

Ne sprašujte malčka, ali ima rad svojega bratca. Verjetno še sam ne ve, kaj čuti in verjetno mu gre včasih močno na živce. Zato otroka ne postavljajte v zadrego, da se mora vam na ljubo lagati ali pa vas z odkritim odgovorom razjeziti. Raje mu povejte, da razumete njegova mešana čustva, in mu pomagajte, da jih razreši.

Mamina pozornost

Kaj storiti?

Malček se bo moral sprijazniti, da mora včasih počakati in da se mu ne morete posvetiti točno tisti trenutek, ko se mu zahoče. Bodite odkriti in mu recite na primer: »Zdajle se žal ne morem igrati s tabo, ker moram previti tvojega bratca. Vem, da se ti ne zdi pošteno, ampak res ne bi bilo lepo, če bi ga pustila pokakanega, ker se mu lahko hudo vname ritka.«

Nikar!

Nikoli zaradi malčka ne zanemarite dojenčka. Čeprav se na prvi pogled zdi, da malček hoče prav to, nekje globoko v sebi ve, da vaša skrb do dojenčka pomeni tudi, da skrbite zanj. Če bi pustili dojenčka jokati, se malček lahko prestraši, da boste tudi njega zanemarili.

Kako se izogniti ljubosumju?

 

  1. Pripovedujte o novorojenčku, ki ga pričakujete, in o tem, koliko umazanih pleničk bo to prineslo. Malčki nekako laže razumejo, če jim razlagamo s telesnimi primerjavami in prispodobami.
  2. Pojasnite mu vse dobre plati dejstva, da je starejši bratec ali sestrica. Zvečer lahko gre malo kasneje spat kot dojenček, lahko se igra na igrišču, že zna voziti tricikel, z očkom si lahko omislita poseben igralni dan …
  3. Ko se pogovarjate z drugimi ljudmi in je malček zraven, ga pohvalite, na primer: »Edino Žan zna pomiriti Evo, ko se ta razjoče.«
  4. Poskusite čim bolj enakomerno razdeliti svoj čas med oba otroka. Tudi ko se ukvarjate z novorojenčkom, ga previjate ali hranite, se pogovarjajte z malčkom.
  5. Obema pokažite dovolj ljubezni in upoštevajte potrebe in želje obeh otrok.

VIR: www.mama.si