Sunday, May 26, 2024

Znanstveniki iz Centra za raziskovanje spanja iz fakultete v Surreyu so odkrili, da štiriizmensko delo povzroča motnje, prisotne na bazičnem molekularnem nivoju.


Strokovnjaki menijo, da so proporci, hitrost in stopnje poškodbe izzvane z nočnim delom, presenetljivi.

Človeško telo ima lasten naravni ritem in biološko uro, ki je naravnana na spanje ponoči in aktivnosti čez dan.

Naravni ‘časovni’ bioritem ima na organizem zelo močan vpliv: destabilizira endokrini sistem, telesno temperaturo, fizične sposobnosti, razpoloženje in možganske funkcije.

V okviru raziskave, objavljene v reviji Proceedings of the National Academy of Siences, so znanstveniki opazovali 22 ljudi, ki so delali v dnevnih in nočnih izmenah.

Krvna analiza je pokazala, da je ponavadi 6% genov programiranih za aktivnosti v točno določenem času, ko so prostovoljci delali ponoči, se je ta program sesul.

Več kot 97% genov, ki delujejo v ustaljenem ritmu, je bilo zaradi spanja v nespecifičnem času, vrženih iz naravnega ritma.

»Rezultat nam kaže, zakaj se po neprespani noči, ali delu v nočni izmeni, tako slabo počutimo,« pravi Simon Archer, eden izmed znanstvenikov, ki je sodeloval v raziskavi.

Njegov sodelavec Derk-Jan Dijk pa pravi, da ima vsako specifično tkivo v organizmu lasten dnevni ritem, ob nočnem delu pa se ta ritem izgubi.

Raziskave so pokazale, da se lahko pri delavcih na štiriizmenskem delu, ki spijo premalo, razvije diabetes tip 2, holesterol in debelost. Spet druge raziskave so potrdile, da so delavci na štiriizmenskem delu izpostavljeni višjemu tveganju srčne kapi.

»Verjamemo, da so spremembe ritma pri delovanju genov povezane z nekaterimi dolgoročnimi negativnimi zdravstvenimi posledicami,« pravi Dijk.

Profesor Hugh Piggins iz fakultete v Manchestru pa pravi, da so trenutni učinki nočnega dela dokaj hudi.

»Preseneča predvsem močan in takojšnji negativni učinek. Gre za veliko večje motnje, kot se je predvidevalo!«

Opozarja tudi, da govorimo o kratkoročni raziskavi, zato so trajne posledice nepredvidljive. Istočasno pa dodaja, da se lahko samo zamislimo, koliko zdravstvenih težav povzroča nočno delo.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

POMAHAJMO V SVET, projekt ki SPREMINJA SVET

23 januarja, 2014 0