Monday, June 17, 2024

Genu valgum X (noge na X)

Genu valgum X je stanje pri katerem je tibiofemoralni kot nižji od 170 stopinj. Kot pri katerem se stegnenica sklopi z golenico je na zunanji strani kolena nekoliko manjši. Med fiziološkim in patološkim stanjem valguma ne obstaja neka ostra meja. Noge na X so lahko posledica idiopatskih, simptomatskih in kompenzacijskih (kot posledica sprememb drugih sklepov) dejavnikov.


Motnja vpliva na splošno statiko, še posebej pa statiko kolenskega sklepa. Otrok s poudarjenimi nogami na X hodi nespretno – med seboj ‘riba’ kolena. Stopala so v pronaciji, zato se otrokovi čevlji hitreje obrabijo z notranje strani. Zaradi manjše telesne aktivnosti so ti otroci ponavadi debelejši.

Pri okoli 95% otrok starih med dvema in šestimi leti, se stanje spontano korigira, zato zdravljenje ni potrebno. Pri zmernih primerih se priporoča vaje in čevlje z medialno okrepitvijo, hujši primeri osemletnih otrok zahtevajo uporabo protez. V najstniškem obdobju se korekcija opravi s kirurškim postopkom.

Genu vara (noge na O)

Zaradi velikega razmika med koleni in ‘široko’ hojo, starši pogosto obiščejo zdravnika. Ob daljši hoji se stanje še poslabša. Stanje najpogosteje povzroča rahitis ali krajši abduktor.

V tem primeru terapija ni potrebna. Stanje je normalno in se spontano normalizira.  

Kategorija:   Novice, Razvoj otroka
Naslednji prispevek

Učinkovite terapije za erektilno disfunkcijo

12 maja, 2014 0