Friday, February 23, 2024

Značilen izpuščaj noric se začne z nekaj rdečimi madeži v velikosti leče, ki se hitro razvijejo v mehurčke, v katerih je tekočina. Izpuščaji zelo srbijo. Prizadeta je cela koža in tudi sluznica v ustih, v vagini in na lasišču. Vlažni mehurčki počijo, naredijo se kraste,v valovih se teden do dva pojavlja nov izpuščaj tako, da so vidne vse tri faze – madeži, mehurčki, kraste. Nekateri otroci imajo visoko vročino do 40st. C, drugi so brez nje.
Če se izpuščaj pri noricah spraska, lahko ostanejo brazgotine, mehurčki pa se lahko zaradi umazanije na prstih vnamejo in zagnojijo.
Po preboleli bolezni smo več let imuni nanjo. Če ta zaščita popusti, se lahko pojavi ponovna okužba ali celo pasovec, pri katerem so prizadeti deli kožnih živcev.
 


Zapleti

Norice so za sicer zdrave otroke nenevarne. Nevarne so, če za njimi zboli nosečnica v obdobju pred porodom, saj se novorojenček rodi z noricami.
Pri otrocih z oslabljenim obrambnim sistemom – zaradi levkemije, prirojene slabe imunosti ali zaradi zdravil, ki zavrnejo lastne obrambne reakcije – je potek noric težji. Tem ogroženim otrokom lahko zdravnik vbrizga imunoglobulin, ki bolezen prepreči ali omili njen potek.
 

Mora otrok k zdravniku?

Zdravnik naj postavi diagnozo. Če se mehurčki vnamejo in zagnojijo, se posvetujte z zdravnikom.
 

Tako pomaga zdravnik:

• Zdravnik lahko predpiše antihistaminik, če je srbenje zelo mučno. Če se mehurčki okužijo, zdravnik predpiše antibiotik.
 

Tako vi pomagate otroku:

• Proti srbenju pomaga pivnanje mehurčkov s tekočino, kot je lotio alba. Tudi puder za zmanjševanje srbenja ( iz lekarne) deluje blažilno.
• Otroka umivajte z mrzlo vodo, izogibajte se toplih kopeli, kar povečuje srbenje.
• Vročino pri noricah znižujte raje s svečkami kot z obkladki, ker vlažna toplota pod obkladkom naravnost izvablja nove izpuščaje.
• Bolnega otroka previjajte pogosteje – ne sme dolgo ležati v vlažnih plenicah.
• Otroku postrizite nohte na rokah čisto na kratko, da se ne bo mogel praskati. Dojenčku dajte na roke npr. nogavičke, starejšim otrokom pojasnite, kako naj se vedejo.
• Pri deklicah lahko mehurčki v nožnici zaradi seča bolj pečejo, kot srbijo. Pomagajo sedeče kopeli z dodatkom kamilic.

 

Vir:

Naslov izvirnika: Der grose Ratgeber Kinderkrankheiten
Veliki priročnik otroške bolezni; Helmut Keudel dr. med.
IN OBCS MEDICUS, d.o.o Ptuj

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Izbira daril

13 junija, 2012 0