Monday, July 15, 2024

Nosečnost je eno izmed lepših obdobij v življenju, saj v tvojem telesu začne rasti novo življenje.


Že z združitvijo spermija in jajčeca nastane plod, ki ima že v 3. tednu nosečnosti določen spol, barvo oči in las ter tudi več kot 200 ostalih genetskih karakteristik.

Morda še niti ne veš, da si noseča in čeprav gre za zelo zgodnjo nosečnost, so se stvari v tvojem telesu že začele odvijati. Ko boš zagledala prvi plusek na testu nosečnosti je čas, da začneš za majhnega prebivalčka znotraj tvojega trebuščka tudi skrbeti!

Čaka te tudi prvi ginekološki pregled, kjer bo izbran ginekolog ugotovil, ali gre za eno ali večplodno nosečnost, slišala pa boš lahko tudi prvi srčni utrip majhnega bitjeca, ki raste v tebi.

Največ, kar lahko v prvih tednih nosečnosti storiš je, da se (v kolikor kadiš) odpoveš cigaretom in alkoholu. V kolikor jemlješ kakšna zdravila, se glede tega čimprej pogovori s svojim zdravnikom.

Do 10. tedna nosečnosti se plod razvija zelo hitro, kar seveda vpliva tudi na tvoje telo. Pij veliko vode in poskrbi, da bodo tvoji obroki polnovredni in razporejeni čez cel dan.

Morda boš čutila utrujenost, napihnjenost, občutljive dojke, spremembe na koži in laseh. Ker se nosečniški hormoni zvišujejo, boš morda občutila tudi slabost, nihanje razpoloženja in pomanjkanje energije. Odpravi se na kak sprehod in prilagodi intenzivnost vaj, če si bila pred nosečnostjo športno aktivna.

V 11.tednu nosečnosti boš pod oblačili morda že lahko opazila, da tvoj trebušček raste. V tem obdobju je čas tudi za prvi resen pregled – test nuhalne svetline z oceno tveganja za Downov sindrom in nekatere druge redkejše genetske nepravilnosti ter zgodnjo morfologijo ploda.

Prav tako imaš možnost opraviti NIFTY test – najbolj varen predrojstveni test na svetu, ki z več kot 99% natančnostjo odkriva tveganje za nastanek najpogostejših genetskih nepravilnosti, razkrije pa tudi spol otroka! Le katera druga nosečka se lahko že tako zgodaj pohvali, da z zagotovostjo ve, katerega spola bo njen dojenček?

NIFTY test opravijo z enostavnim odvzemom krvi, rezultati testa pa so na voljo že v 6-10 dneh po odvzemu. Po opravljenem testu boš lahko mirno preživela vso nosečnost, hkrati pa je potrebno poudariti, da NIFTY test ne povzroča nobenega tveganja za bodočo mamico ali dojenčka.

Več o NIFTY testu lahko izveš na spletni strani www.niftytest.si

Po 12.tednu nosečnosti se bo tvoja prebava zaradi velikosti maternice upočasnila, kar lahko hkrati povzroči tudi druge nevšečnosti – na primer uhajanje plinov.

V 13.tednu nosečnosti pa si že uspešno prestala prvo trimesečje, zato je sedaj čas za boljše počutje, več energije in boljše razpoloženje! Še vedno se drži zdravega načina življenja, pij veliko vode in prični z nosečniško rekreacijo. Čas je, da lepo novico sporočiš tudi svojim bližnjim, zato poskrbi, da bo zanimivo presenečenje!