Monday, July 15, 2024

Nosečnost že od nekdaj omenjajo kot možni vzrok za nenavadno obnašanje žensk, vendar je nova raziskava pokazala, da je izmišljena zgodba samo del »gostilniških« debat.


Raziskava Nacionalnega univerzitetnega centra za mentalno zdravje v Avstraliji je pokazala, da niso zasledili povezave med nosečnostjo in splošnim ženskim psihološkim sposobnostim.

Raziskava temelji na analizi raziskav 2500 žensk starih med 20 in 24 let. Prva raziskava je bila izvedena leta 1999, nato leta 2003 in zadnja leta 2007.

Raziskava na glodavcih

Raziskava je potrdila, da je imelo 76 nosečih žensk na prvem razgovoru popolnoma enake rezultate logičnih in spominskih testov tudi na drugem in tretjem razgovoru.

»Razlik med ženskami in kontrolno skupino žensk ni,« je dejala prof. Helen Chrstensen, ki je vodila raziskavo.

Po njenih besedah so raziskave na glodavcih pokazale, da breje podgane učinkoviteje opravljajo več nalog naenkrat, bolje se gibajo skozi labirint, ter občutijo manj tesnobe in strahu.

»V možganih podganje samice se med brejostjo dogajajo velike spremembe, zato bi lahko pričakovali, da bi se noseče ženske na testiranjih odrezale bolje,« je še dodala.

Naslednji prispevek

Porodna zgodba: Suzana

13 junija, 2012 0