Monday, July 15, 2024
Morda, ker so bili rezultati nuhalne svetline slabši, kot je normalno, morda, ker spadaš v skupino rizičnih nosečnic, ali pa le, ker želiš biti popolnoma prepričana o zdravju tvojega dojenčka, ki je še v trebuščku…


Pravzaprav vzrok sploh ni toliko pomemben, kot je pomembno to, za kateri predrojstveni test se boš v nadaljevanju odločila. Najbrž si v dvomih, ker si v zadnjem času o njih prejela toliko informacij, da niti sama več ne veš, kateri izmed omenjenih testov je zate in tvojega majhnega najemnika pravzaprav najboljši. Najprej te je z informacijami zasula ginekologinja, nato internet, pa še prijateljice…

Beri naprej, saj ti bomo zagotovo olajšali tvojo odločitev.

Amniocenteza.

Amniocenteza je že ‘star’ postopek ugotavljanja kromosomskega zdravja naših dojenčkov, v Sloveniji je na voljo od leta 1981. Gre za invaziven poseg, pri katerem z iglo prodremo v maternično votlino in odvzamemo plodovnico. V plodovnici namreč plavajo plodove celice, odluščene s plodove kože, tako pa lahko pridemo do genetskega materiala in ugotavljamo, ali ima plod katero izmed kromosomskih napak.

Ta zahteven postopek pa s seboj prinese tudi tveganje; lahko se namreč zgodi, da amniocenteza povzroči splav, prezgodnji porod, infekcije, krvavitve v nosečnosti ali druge nevšečnosti. Amniocenteza se opravlja med 15 in 20 tednom nosečnosti, rezultate pa nosečnica po navadi prejme v 2-3 tednih. Gre za velik minus, pravijo nosečke, ki so opravile amniocentezo, saj je čakanje rezultatov včasih še bolj mučno, kot pa sam poseg.

Amniocenteza je 100% natančna.

NIFTY test.

NIFTY test je po svetu že leta in leta znan poseg ugotavljanja genetskega zdravja plodu, a je zaradi zahtevnega in dragega postopka v Slovenijo prišel šele pred nekaj leti.

Nasprotno od amniocenteze, gre tukaj namreč za neinvaziven in tako popolnoma varen poseg. Nosečnici se, kot v običajnem laboratorijskem postopku, odvzame krvi iz pregiba na roki – v krvi nosečnice se namreč nahaja tudi DNK otroka, tako pa s pomočjo najmodernejše tehnologije analiziramo vzorec krvi in ugotovimo kromosomske nepravilnosti ploda. NIFTY test zaradi enostavnega postopka ne predstavlja nobenega tveganja, ne za mamico in ne za otroka, kot ga na primer predstavlja amniocenteza, rezultati NIFTY testa pa so na voljo v že 6-8 dneh. NIFTY test je več kot 99% natančen,  zato si lahko tudi tukaj prepričana v točnost rezultatov.

Velika prednost NIFTY testa je tudi ta, da se lahko opravi že od dopolnjenega 10. tedna nosečnosti, zato boš rezultate prejela tudi več kot 2 meseca hitreje, kot pri amniocentezi!

Če si še vedno v dvomih, naj ti zaupamo; večina nosečk se dandanes odloča za neinvazivni test NIFTY. Gre za samoplačniški test, a varen postopek, hitri rezultati in ostale prednosti zagotovo odtehtajo vsakršno ceno. Gre se namreč za zdravje tvojega otročička, to je pa najbolj pomembno, kajne?

Če te o NIFTY testu zanima še več, pa si lahko vse prebereš tudi na spletni strani www.niftytest.si

Naslednji prispevek

Draga bodoča mamica!

23 maja, 2019 0