Monday, March 4, 2024

Zadnje trimesečje je obdobje, ki za nosečnico predstavlja še zadnje izzive pred prihodom novorojenčka. Maternica se zaradi pritiska na notranje organe vedno večja, saj otrok pridobiva na teži in dolžini. 36. teden je mejnik, ko maternica doseže nivo žličke in začne pritiskati na organe v prsni votlini in želodec, kar nosečnico ovira tudi pri gubanju.


Tretje trimesečje predstavlja obdobje novih težav, s katerimi se do sedajnosečnica ni srečevala. Gre za obdobje v katerem se trebušček močno poveča. Mesec dni pred porodom se želodec nekoliko povesi, saj se maternica pomakne nekoliko nižje. Sicer ne pritiska več na želodec, pljuča in srce, kar pomeni, da nosečnica lahko zopet normalno zadiha, vendar začne močneje pritiskati na mehur, kar je razlog, povečanega uriniranja.

Rezultat iskanja slik za pregnant woman toilet

Tudi neprespane noči so težava zadnjega trimesečja, saj je težko najti udoben položaj. Zaradi premajhne količine magnezija se lahko začnejo pojavljati tudi krči v nogah ali otekanje nog.

V času ko je trebušček še dokaj visoko se pojavljao tudi težave z zgago. Pogosto prihaja do napenjanja, saj plod pritiska na črevo in ovira prehod plinov. Zaradi hormonskih sprememb začne nosečnico napenjati tudi hrana, ki je prej ni. Pri nekaterih trebušna stena otrdi po večkrat na dan, vendar gre za lažne popadke in je zato strah odveč. Zaradi vedno večje teže trebuha se pojavijo tudi bolečine v križu.

Rezultat iskanja slik za back pain pregnant woman

V obdobju 30. in 33. tedna je čas za masažo presredka, da se ohrani elastičnost. Dokaj pomembno pa je tudi, da se v tem obdobju starši psihično in fizično pripravijo na porod.

 

 

Kategorija:   Tretje trimesečje