Thursday, July 18, 2024

Mlečni izdelki v nosečnosti igrajo zelo pomembno vlogo, vsaj zagotavlja vnos prepotrebnega kalcija za mamo in plod. Proti izgubi kostne mase, mora nosečnica dnevno zaužiti vsaj 1.500 mg kalcija. V kolikor ste vegetarijanka, ki ne uživa mlečnih izdelkov boste verjetno imele težave z nezadovoljivim vnosom kalcija. Pri odpravi te težave vam lahko pomagata s kalcijem obogateno sojino mleko in brokoli. Na žalost pa večina ljudi nima dovolj apetita, da bi iz omenjenih živil zadovoljili potrebo po kalciju. V teh primerih je potrebno uživanje prehranskih dodatkov.


Vegetarijanke, ki uživajo mleko, mlečne izdelke in jajca nimajo prevelikih težav z dostavo prepotrebnih mineralov in vitaminov v organizem. Pojavi se lahko težava z dobavo železa, ki je nujno potreben za splošno rast hemoglobina. Največ železa je seveda v mesu, zato ga je z drugo hrano zelo težko nadomestiti, še posebej če v obzir vzamemo dejstvo, da človeška presnova težje presnovi železo s poreklom iz sadja in zelenjave. Kljub temu pa so dobri viri železa: žita, zeleno-listnata zelenjava, grah, leča, rdeča pesa, lešniki in orehi. Zaradi boljšega absorbiranja je potrebno obrok začiniti z limoninim sokom, ali drugimi z vitaminom C bogatimi živili. Vseeno pa je nemogoče nadoknaditi potrebo železa iz zelenjave. Prav zaradi tega, večina nosečih vegetarijank jemlje nadomestke železa.

Vegetarijanke, ki ne uživajo mlečnih izdelkov in jajc, morajo paziti na potreben vnos proteinov, najpogosteje iz soje, graha in fižola. Veganke morate paziti na zadosten vnos vitamina B2 in B 12, kot tudi naravno aminokislino metionin (žita). Te tri snovi so za razvoj ploda izjemnega pomena, zato je njihov zadosten vnos med nosečnostjo in dojenjem še toliko bolj pomemben.

Naslednji prispevek

Prehrana v nosečnosti in tveganje za avtizem

10 julija, 2013 0