Tuesday, July 16, 2024

Medtem, ko veliko nosečk ne izve spola svojega otročička še do pregleda morfologije ploda v 20. tednu, je 29. letna Maruša odkrila spol svojega dojenčka že v 10. tednu nosečnosti!


“S partnerjem si deliva življenje že zadnjih 7 let, a otroku do zdaj zaradi drugih interesov nisva poglobljeno razmišljala. Priznati pa morem, da sva kljub temu imela za najino bodočo princesko že 2 leti izbrano ime – Mia.”

Maruša je 29. letna bodoča mamica, ki nam je z veseljem zaupala svojo nosečniško izkušnjo. Čeprav nenačrtovan, je bil dojenček zelo zaželen, kar nam razlaga z iskrico v očeh.

“Kot mnogi mladi pari, sva na prvo mesto tudi midva postavila kariero in skupen dom, v katerega sva se sicer preselila že nekaj let nazaj. Strinjala sva se, da z otrokom počakava in si ustvariva družino šele, ko bova imela urejene tudi ostale stvari, a naju je plusek na nosečniškem testu prehitel. Zdaj, v 8. mesecu nosečnosti sem vesela, da je zgodilo tako nenačrtovano, saj pravi trenutek pravzaprav ni nikoli.”

Nifty test za nosečnice določanje spola dojenčka v zgodnji nosečnosti

Maruša je že zelo zgodaj ugotovila da pod njenim srcem bije še eno srce. Že v 6. tednu nosečnosti je na svojem telesu začela opažati spremembe, ki so vplivale tudi na njeno počutje. Prsi so postale večje in bolj občutljive, na koži so se pojavili majhni mozoljčki, utrujenost pa jo je silila tudi k popoldanskemu spancu, katerega pred nosečnostjo ni potrebovala.

“Opravila sem test nosečnosti in sprva v šoku ugotovila, da so moje slutnje potrjene. Takoj sem se naročila na ginekološki pregled, kjer so potrdili nosečnost in ugotovili, da nosečnost traja šele 7 tednov. Ko sem novico sprejela in jo delila tudi s partnerjem, sva oba začela raziskovati kako se z zgodnjo nosečnostjo spopasti in kaj so nadaljnji koraki.”

Takrat se je Maruša v teoriji prvič spoznala z vsemi pregledi in različnimi predrojstvenimi testi, ki jo čakajo v naslednjih mesecih. Njeno pozornost je ukradel NIFTY test, ki odkriva možne genetske nepravilnosti ploda že v zgodnji nosečnosti, informacija o zdravju otroka, ki jo test poda, pa ima neprecenljivo življenjsko vrednost.

“Vedela sem, da me v času nosečnosti čaka veliko ultrazvočnih preiskav, preiskav krvi, urina in še kaj. A ker prej o poteku nosečnosti nisem imela veliko informacij, nisem niti vedela, da obstajajo tudi pregledi, ki ti že v nosečnosti povedo, ali se bo tvoj otrok rodil zdrav. Ko sem izvedela za NIFTY test, sem bila navdušena. Ali je sploh mogoče, da je nek test po eni strani tako enostaven, po drugi pa tako zahteven in natančen? NIFTY test pomeni, da ti iz pregiba na roki vzamejo kri, vzorec krvi pa nato pošljejo v tujino, kjer z najnaprednejšimi laboratorijskimi preiskavami ugotovijo, ali obstaja kakšno tveganje, da se bo tvoj novorojenček rodil s katero izmed genetskih bolezni. Hkrati pa izveš tudi, kakšnega spola bo tvoj otrok, kar je mene, radovednico, še bolj prepričalo.” nam pove Maruša z nasmehom na obrazu.

NIFTY test je neinvazivni predrojstveni test, kar pomeni, da ne posega v telo nosečnice in je varen tako zanjo, kot tudi za njenega dojenčka. Z njim ugotavljajo ali obstaja tveganje za 70 genetskih bolezni, s katerimi bi se otrok lahko rodil; ker pa gre za DNK preiskavo, NIFTY test natančno poda informacijo tudi o spolu otročička.

Nifty test za določanje spola dojenčka v zgodnji nosečnosti

“Za NIFTY test se lahko odločiš že v 10. tednu nosečnosti, kar se mi zdi odlično. V primeru, da test pokaže, da se bo otrok rodil s prirojeno genetsko nepravilnostjo imajo bodoči starši še vedno čas za premislek, ali bodo otroka obdržali ali ne. Zaradi svojega poklica vem, da je življenje bolnega otroka lahko zelo omejeno, hkrati pa zavira tudi normalno življenje staršev, zaradi česar bi se sama zagotovo odločila za splav. A to je odločitev vsakega posameznika, pomembno je, da si že tako zgodaj seznanjen z informacijo o zdravju svojega otroka, saj se lahko tudi na bolezen tako fizično kot psihično  pripraviš in že v času nosečnosti raziščeš možnosti terapij, ki jih ponuja sodobna medicina.”

Maruša se je pogovorila s partnerjem in se naročila na NIFTY test, ki ga je opravila v eni izmed 43-ih ginekoloških ambulant in ordinacij, ki ponujajo testiranje v Sloveniji.

“NIFTY sem tako opravila že v 10. tednu nosečnosti in izvedela tudi spol otroka. Priznati morem, da sva s partnerjem najinega dojenčka že 3 tedne klicala po imenu – Mia. Ko sem dobila klic iz ginekološke ambulante in izvedela, da pričakujem fantka, sem planila v smeh. Iskanje imena se je takrat komaj začelo, a to takrat več ni bilo pomembno. Rezultati NIFTY testa so pokazali, da bo moj dojenček zdrav, kar je seveda najpomembnejše in to je bil tisti pravi razlog za veselje.”

Več o NIFTY testu lahko prebereš na spletni strani www.niftytest.si

Naslednji prispevek

Nosečnost in odstranjevanje dlak

26 septembra, 2018 0