Wednesday, February 28, 2024

Nizkim temperaturam, mrazu ter s tem številnim boleznim, virusom in bakterijam, smo izpostavljeni vsi, posebej pazljive pa morajo biti nosečnice. Kako se lahko zaščitijo? Še bolj previdne morajo biti pri hoji po spolzkih in ledenih površinah, saj so lahko posledice zanje veliko hujše.


Ob nosečnicah morajo paziti tudi otroci, starejši in kronični bolniki. Predolga izpostavljenost mrazu lahko povzroči podhladitev, saj ob nizkih temperaturah naše telo hitreje izgublja toploto, kot jo lahko proizvaja. Možne so omrzline, ki povzročajo hudo bolečino, izgubo občutka v telesu, na prizadetih delih telesa se spremeni tudi barva kože: to so najpogosteje ušesa, prsti na nogah in rokah, nos in brada.
Nosečnice morajo še posebej paziti zaradi poledenelih pločnikov in poti, kjer hodijo. Čeprav se na njih lahko vsakemu izmed nas hitro spodrsne, so posledice zdrsa nosečnic lahko nepredstavljivo hujše. Skrbeti morajo tako zase kot za otroka, ob gibanju pa imeti spremenjeno težišče telesa in držo.
Priporočljivo je, da nosečnice nase pazijo tako, kot bi pazile na otroka, ki dirja po ledu, da ne pade. Tako, kot bi oblekle otroka, pa morajo obleči tudi sebe. Kapa, šal, rokavice in nepremočljiva obutev so nujni. Tako kot otrokom, morajo tudi sebi obleči več slojev oblačil, ki bodo ohranjala njihovo telesno temperaturo. Najbolje je, da se bombaž zamenja za volnena in svilena oblačila, ki so toplejša.

Pazite le, da vam ni prevroče, saj tudi potenje znižuje telesno temperaturo.

A. L.