Monday, April 22, 2024

Od skoraj 1,3 milijona nosečnic v ZDA so za klamidijo, kljub priporočilu Centra za nadzor in preventivo (CDC), testirali zgolj 59% žensk. Priporočilu, da je v prenatalnem obdobju potrebno testirati vse nosečnice, se pridružuje tudi Ameriško združenje porodničarjev in ginekologov (ACOG).


Raziskava je še razkrila, da za gonorejo testirajo približno 57% nosečnic. CDC test priporoča nosečnicam, ki so izpostavljene višjemu tveganju. Med te sodijo nosečnice mlajše od 25 let in nosečnice, ki živijo na področjih, kjer je gonoreja pogostejša.

»Naša raziskava kaže na veliko nesorazmerje med priporočili in dejanskim stanjem,« je dejal dr. Jay M. Lieberman, direktor za nalezljive bolezni v Quest Diagnostic Inc., ki je vodil raziskavo.

Glede na to, da testi za gonorejo pri vseh nosečnicah niso potrebni, je zelo težko trditi ali je številka 57% dokaj realna in dejansko ustreza nekemu splošnemu razmerju. Celo ženske, ki spadajo v t.i. rizično skupino, pogosto niso podvržene testiranju za gonorejo. V American Journal of Obstetrics and Gynecology so zapisali, da za gonorejo testirajo približno 69% nosečnic med šestnajstim in štiriindvajsetim letom starosti.

Klamidija in gonoreja pogosto ne kažeta nobenih simptomov, zato brez testiranja številni primeri ostanejo neodkriti.

Raziskava je bila omejena na preiskave krvi narejene v obdobju med letoma 2005 in 2008. Po podatkih in besedah dr. Liebermana ni nikakršnih indicev, da se je v tem obdobju stanje izboljšalo.

Leta 2009 je CDC objavil, da je bilo za klamidijo testiranih zelo malo nosečnic. Pregled priporočajo vsem nosečnicam in ženskam iz rizične skupine, npr. ženskam mlajšim od 25 let. Nekaterim ženskah je prenatalna oskrba težko dostopna, raziskava pa je bila osredotočena zgolj na nosečnice, ki so imele urejeno zdravstveno zavarovanje, zato še bolj čudi, da testi niso bili narejeni.

Včasih pa se zgodi, da se nosečnice, zaradi svojega spolnega življenja, priporočenemu testiranju odpovedo. Poudariti je potrebno, da se testiranja za spolno prenosljive bolezni opravljajo preventivno in so usmerjena v splošno zdravje žensk in njihovih otrok.

Po podatkih CDC-ja se samo v ZDA za klamidijo letno okuži okoli 100.000, za gonorejo pa približno 13.000 nosečnic. 

Naslednji prispevek

Nosečnice naj vam ne bo nerodno počivati

8 julija, 2012 0