Friday, December 1, 2023

»Ženske se v reproduktivni dobi precej zredijo, zato je predebela skoraj vsaka tretja nosečnica. Skoraj 8% teh ima indeks telesne mase višji od 40 kg/m²,« je dejal Robert Ehsanipoor iz Johns Hopkins University School of Medicine v Baltimoru. Rezultate je obelodanil na Letni konvenciji Ameriškega inštituta za ultrazvok v medicini.


Prekomerna telesna teža je povezana z najmanj 20% povečanim tveganjem prirojenih anomalij, ki jih je pri debelejših nosečnicah veliko težje odkriti.

»Zelo verjetno je, da je moč na prvem UZ pregledu jasno prikazati zgolj polovico anatomije ploda,« je še dejal Ehsanipoor.

Za potrditev koliko časa je potrebno nameniti popolnemu fetalnemu ultrazvočnemu pregledu pri debelejših nosečnicah, je dr. Ehsanipoor z ekipo strokovnjakov izvedel retrospektivno raziskavo v katero je vključil ženske z enoplodno nosečnostjo. Skupno so pregledali 306 debelih nosečnic v 18 – 28 tednu nosečnosti.

Nosečnicam so najprej določili njihov indeks telesne teže. Debelost se v nosečnosti definira ob BMI 30 – 39,9 kg/m², morbidna debelost BMI višji od 40kg/m². Čas za pregled so določili z začetkom prvega sondiranja in samega zaključka pregleda. Primeri pri katerih so odkrili anomalijo ploda ali zastoj rasti ploda ob kateri je bilo potrebno narediti še ehokardiografijo, so bili iz analize izvzeti. Glede na to, da število debelih nosečnic narašča, se povečuje število pregledov za potrditev anomalije.

Vsota minut vseh ultrazvočnih pregledov pri nosečnicah z normalno telesno težo tako znaša približno 39,2 minute, pri debelih 47,3 minute, pri morbidno debelih celo 61,2 minute. Popolno anatomijo ploda je bilo na prvem ultrazvočnem pregledu moč prikazati samo pri 18% morbidno debelih nosečnicah in pri 60% debelih nosečnicah.

Dr. Ehsanipoor priporoča, da se debele ženske pregleduje v kasnejšem gestacijskem obdobju, druga opcija pa je več krajših ultrazvočnih pregledov v zgodnjem drugem tromesečju nosečnosti. Vsekakor so krajši ultrazvočni pregledi boljši kot en 45 minutni, ki še ne zagotavlja pogleda na celotno anatomijo ploda.

Naslednji prispevek

Čehinja rodila peterčke

3 junija, 2013 0