Thursday, July 18, 2024

Novo spoznanje nadomešča prejšnje, da naj bi bili dve enoti (npr. dva kozarca vina) tedensko sprejemljiva in neškodljiva količina za plod. Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da njihovo priporočilo ni osnovano na novih znanstvenih raziskavah, ampak so želeli opozoriti bodoče mamice na vsa mogoča tveganja, ki jih ne gre podcenjevati.


Medtem ko je dokazano, da je pretirano pitje med nosečnostjo skrajno škodljivo za otroka, dokazov vpliva alkohola na zarodek v primeru zmernega pitja ni oziroma niso natančno opredeljeni.

Popolna abstinenca
Na ministrstvu pravijo, da če se nosečnice ne nameravajo popolnoma odpovedati alkoholu, naj poskušajo piti le v do zdaj priporočljivih količinah, torej največ dve enoti tedensko. Dr. Fiona Adshead je dejala: "Naš predlog o popolni abstinenci med nosečnostjo smo osnovali na podlagi skrbi za zdravje in dobro počutje bodočih mam in njihovih otrok. Nihče ne sme podcenjevati škodljivosti, ki jih lahko povzroči pitje alkohola med nosečnostjo. Naš nasvet je preprost: Izogibajte se alkoholu med nosečnostjo in ko želite zanositi."

Adsheadova je dejala, da se veliko žensk odpove alkoholu med nosečnostjo. Toda glede na statistike še vedno devet odstotkov nosečnic pije prekomerno. Dr. Sheila Shribman z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je še dodala, da je zdaj primeren čas za priporočilo popolne abstinence med nosečnostjo in za ženske, ki poskušajo zanositi, čeprav še ni natančnih izsledkov raziskav, kako tudi manjše količine alkohola vplivajo na otroka.

Vir: RTVSLO 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Bolj izobraženi živijo dlje

13 junija, 2012 0