Wednesday, February 28, 2024

Bolj poznan je angleški izraz ˝pregnancy brain˝. Znanstveniki pravijo, da je pojav še kako resničen in pomaga ženskam biti boljša mama.


Pogosto se novopečenim mamicam zgodi, da veliko pozabljajo. To se začne dogajati že v nosečnosti in se lahko zgodi, da ne izzveni tudi do 2 leti po porodu. Temu stanju pozabljanja rečemo nosečniški možgani, dokler ženska ne rodi, takrat se preimenujejo v mami možgane a stvar je še vedno ista.

Zgodi se, da greš ven iz hiše in v vratih pozabiš ključe. Ali greš v trgovino prepričana, da veš točno kaj vse potrebuješ a še tisti trenutek, ko stopiš v trgovino pozabiš. Morda celo pozabiš pin svoje kartice ali mobilnega telefona. Včasih nekaj razlagaš in sredi pripovedi se ustaviš, saj ne veš o čem si nameravala govoriti. Z vsem tem se srečuješ proti koncu nosečnosti in ko na svet pokuka otrok.

Včasih med vsem delom ki ga opravljaš in med skrbjo za otroka sploh ne uporabljaš več možganov, saj vse delaš teko avtomatsko. Potem pa se ustaviš in pomisliš kaj si delala tisti dan pa se sploh ne spomniš.

Do tega pojava pride, ker gredo možgani v času nosečnosti skozi nekakšno ˝reprogamiranje˝. To je del priprave matere na otroka in, da izboljša skrb zanj. Psihologi pravijo, da pride do zamenjave šibkejših sinaps v možganih z boljšimi in specializiranimi sinapsami. Tako te specializirane sinapse prevzamejo delovanje in spodbujajo višja čustva, kot je naprimer empatija.

Niso vse posledice mami možganov slabe. Prinašajo tudi mnoge prednosti. Najpomembnejše je, da ustvarijo mnogo več prostora za prvotne materinske nagone.

Mamice se pogosto sprašujejo, kako lahko v gneči slišijo prav svojega otroka in kako lahko prepoznajo otrokove potrebe, kot bi bile njihove lastne. Odgovor tiči prav v mami možganih. Otrok je čudež, ki mamico spremeni, da postane boljši človek. Zaradi njega se telo in um prilagodi, da ga najučinkoviteje hrani in konstantno ohranja otroka v mislih.

Kategorija:   mama, Starševstvo
Naslednji prispevek

Seznam stvari, ki ne smejo manjkati ob odhodu od doma

28 novembra, 2018 0