Monday, July 15, 2024

3-8. teden: V tem času si najbrž opravila test nosečnosti, ki ti je pokazal magični plusek oziroma dve črtici. Čas je, da pokličeš svojega ginekologa in se naročiš na prvi pregled.


8-12. teden: Na prvem pregledu z vaginalno sondo ocenimo, ali se nosečnost razvija v maternici, ali je plod živ (poslušamo bitje srca), plod izmerimo in tako določimo tudi pričakovani datum poroda (PDP). Na prvem pregledu boš prejela tudi materinsko knjižico, ki je obvezen dokument vsake nosečnice. Opravijo se tudi laboratorijske preiskave, saj je potrebno določiti krvno skupino, RhD faktor, ICT test in hemogram, sifilis in toksoplazmozo. Sledi tudi preiskava urina. Na prvem pregledu ti ginekolog predstavi tudi pomembnost folne kisline v času nosečnosti, pravilne prehrane, gibanja ter izobraževanja za bodoče starše.

10-14. teden: Znotraj tega obdobja te čaka zgodnja morfologija ploda ter ocena tveganja za kromosomske nepravilnosti – nuhalna svetlina. Opravi se ultrazvočna preiskava, kjer ocenimo zgodnji razvoj ploda in tveganje za Downov sindrom ali katere druge najpogostejše nepravilnosti ob rojstvu otroka. Ker je zanesljivost izvida na podlagi ultrazvočne preiskave samo okoli 70%, se nosečnicam predlaga, da opravijo tudi Nifty test. Gre za enostaven test, kjer ti iz pregiba na roki vzamejo kri in jo pošljejo na analizo. Rezultate prejmeš po samo nekaj dneh in so več kot 99% natančni, zato si lahko pomirjena z rezultati. Izveš lahko tudi spol otroka. Več o Nifty testu si preberi na spletni strani: www.niftytest.si

16-18. teden: Nosečnico stehtamo, ji izmerimo krvni pritisk in spremljamo spremembe, ki se dogajajo v njenem telesu. Poslušamo plodove srčne utripe, naredimo pa lahko tudi ultrazvočno preiskavo zgodnje rasti ploda. Po potrebi se opravi tudi laboratorijska preiskava urina. Pri vsakem pregledu se izpolni tudi materinska knjižica in določi se datum naslednjega pregleda.

20-23. teden: Opravi se ultrazvočna preiskava – morfologija ploda. Z natančno oceno plodovih organskih sistemov se oceni pravilen ali nepravilen razvoj otroka. V tem času še lahko spremenimo PDP, če se rast ploda ne ujema z našimi pričakovanji. Še vedno ocenjujemo morebitne znake za genetske nepravilnosti in v primeru sumljivih znakov pri plodu nosečnici predlagamo, da opravi Nifty test (če ga ni opravila že v prvih tednih). Pri specialistični 3D/4D morfologiji opazujemo plodove vedenjske vzorce, premike, izraze obraza. Opravi se tudi laboratorijska preiskava, hemogram in ponovna toksoplazmoza pri nosečnicah, ki je še niso prebolele.