Saturday, June 15, 2024

Nosečnost in astma

Raziskave o vplivu astme v nosečnosti so zelo kontradiktorne, zato je splošno in realno oceno, ki naj bi veljala za vse astmatične nosečnice, zelo težko podati. Kljub vsemu  pa je več raziskav o vplivu astme na nosečnost, pokazalo optimistične rezultate. Pri večini nosečnic naj bi se simptomi, še posebej v tretjem tromesečju nosečnosti, izboljšali. Za oteženo dihanje nosečnice pogosto okrivijo astmo, vendar gre vzrok najpogosteje pripisati povečanemu volumnu maternice, ki pritiska na diafragmo in tako otežuje širjenje pljuč. Pri številnih ženskah se simptomi zaradi farmakološke abstinence (jemanje antiastmatikov – predvsem kortikosteroidov v nosečnosti lahko škoduje zdravju ploda) v nosečnosti poslabšajo.


Večina raziskav je odkrila, da se simptomi astme v nosečnosti izboljšajo, takoj po porodu pa spet poslabšajo. Ženskam, ki jih med nosečnostjo prizadenejo hujši astmatični napadi in splošno poslabšanje simptomov, pa se enaki simptomi ponavadi ponovijo tudi v naslednjih nosečnostih.

Astma in porod

Med samim porodom astma težave povzroča v res zelo redkih primerih. Dobra novica je, da se med porodom že lahko uporabljajo zdravila za lajšanje simptomov astme. Indukcija poroda s prostaglandini E2 (hormonski gel) je varna, teoretično se je potrebno izogniti aplikaciji syntometrina v aktivni tretji porodni fazi. Omenjeno zdravilo vsebuje ergometrin, ki lahko potencialno sproži hujši astmatični napad.

Epiduralna analgezija je v primeru carskega reza primernejša od splošne anestezije, vsaj zmanjša verjetnost okužb pljuč.

Vpliv astme na nosečnost

Ob skrbno nadzorovani nosečnosti je malo verjetno, da bo astma poslabšala vaše zdravje in zdravje ploda. Nekatere raziskave so sicer potrdile korelacijo med zelo hudimi astmatičnimi napadi in prezgodnjim porodom, ter počasnejšim razvojem otroka. S skrbnim zdravljenjem in nadzorom nosečnosti, pa lahko vse bodoče mamice v pričakovanju novega družinskega člana uživajo povsem brez skrbi.

Normalno je, da se zdravljenje astme med nosečnostjo razlikuje od konvencionalnega zdravljenja. Zaenkrat ni zanesljivih dokazov, da bi antihistaminiki povzročali prirojene okvare ploda ali težave povezane s samim potekom nosečnosti. V resnici zelo malo vdihanega zdravila konča v krvnem obtoku otroka.

Dojenje

Astma ne sme biti dejavnik, ki bi vas oddaljil od dojenja.