Wednesday, May 29, 2024

Zbadanje v prsih je sicer pri naravnem razvoju človeškega organizma dokaj pogost pojav, ki ni povezan s poslabšanjem zdravstvenega stanja. Zbadajoča bolečina v prsih pri nosečnicah pa je lahko zaskrbljujoča in znak za preplah. Če pričakujte otroka in se pogosto srečujete z zbadanjem v prsnem košu, prevetrite naslednje vrstice.


Čudovita nosečnost je splet nenavadnih interakcij med materjo in plodom. V primeru zdravstvenih težav je potreba po ustrezni zdravstveni negi še toliko bolj pomembna. Zbadanje v prsih med nosečnostjo pa je zagotovo dovolj jasen signal, ki pogojuje obisk pri zdravniku. Zdravnik bo diagnosticiral povzročitelja (astma, prebavne motnje, zgaga,…) in predpisal primerno zdravljenje. V primeru hudih bolečin v prsih med nosečnostjo, ki jo spremljajo vrtoglavica, slabost in oteženo dihanje, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Najpogosteje so bolečine prehodne narave, stanje pa se zdravi z dodatnimi vrednostmi hranili kot so vitamini, magnezij, kalcij in železo.

Za lajšanje bolečin v prsih, se mnoge nosečnice zatekajo k jogi ali kateri od drugih sprostitvenih tehnik, ki reducirajo stres in potencialno zmanjšajo bolečino. Večina bolečin v prsih med nosečnostjo pa nastane kot posledica pojava zgage. Zgago lahko preženete na več načinov, ker pa je preventiva boljša od kurative, pa se zgage lotite s pravilno prehrano.

Ko se pojavi bolečina najprej pomislite, kaj ste v zadnjih šestih urah zaužili. Zgago lahko omilite z zdravili iz skupine antacidov, zaviralcev protonske črpalke in zaviralcev receptorjev H2.

Poleg zgage pa lahko zbadajočo bolečino v prsih povzročajo spremembe v delovanju mišičnega sistema, ki pa ni osredotočen zgolj na delovanje prsnih mišic ampak je generaliziran na hrbtne, ramenske in trebušne mišice. Zaradi pritiska ploda na spodnje trebušne mišice, se aktivirajo tudi hrbtne, ramenske in prsne mišice. Mišice se soočajo z ‘aktivnostjo’, ki jim je bila pred nosečnostjo tuja. Utrujene boleče mišice oskrbite s toplimi obkladki, mišice nekaterih žensk raje akceptirajo hladne obkladke. Torej če topli obkladki ne pomagajo, poskusite s hladnimi.

Vzroki

  • Prebavne motnje: plini ujeti med rebri lahko povzročijo nelagodje in bolečino
  • Pritiskanje otroka: bolečino v prsih lahko povzroči pritisk otroka na diafragmo (trebušna prepona) in rebra.
  • Anemija: bolečino v prsih lahko izzove tudi huda slabokrvnost. Drugi simptomi anemije: bledost, utrujenost, zadihanost, manjša obarvanost kožnega tkiva pod nohti, omedlevica in srčna aritmija.
  • Širjenje prsnega koša: med nosečnostjo se zaradi povečanega volumna krvi razširi prsni koš, ki pritiska na mišice.
  • Dojke: dojke postanejo večje in težje.
  • Stres: stres lahko povzroči napetost v prsih, težave z dihanjem, bolečine in napetost v mišicah.
  • Boleč hrbet: bolečine v hrbtu lahko povzročijo bolečine v prsnem košu.

Preventiva in zdravljenje

  • Zaužijte zadostno količino železa, kalcija in magnezija
  • Izvajajte vaje za sproščanje (joga, plavanje, aromaterapija,…)

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Enodnevna ali trenutna bolečina v prsnem košu lahko nastane kot posledica hormonskega neravnovesja. Povišana vsebnost estrogena otežuje dihanje in povzroča boleč pritisk v prsnem košu. V primerih ko bolečino spremlja močno zbadanje, bolečina v levi roki, vrtoglavica in omedlevica ne odlašajte, ter takoj poiščite zdravniško pomoč. Med nosečnostjo se bolečino v prsih pogosto odpravi z dodajanjem železa, magnezija in kalcija v vašo prehrano. Lažjo bolečino preženejo tehnike sproščanja: joga, dihalne vaje…

Naslednji prispevek

V Ameriki so se rodili najtežji trojčki

19 novembra, 2012 0