Wednesday, June 19, 2024
3 julija, 2021 SPONZORIRANA OBJAVA

NOSEČNOST BREZ SKRBI – JE RES TAKO PREPROSTO?

By 0 666 Views

Draga bodoča mamica! Imeti brezskrbno nosečnost ni samoumevno in preprosto. Tvoje skrbi pa so popolnoma normalne, saj se z njimi sooča skoraj vsaka nosečnica. Biti noseča in biti popolnoma brez skrbi je ideal, ki verjetno ne obstaja. Mnoge nosečnice se namreč soočajo z raznimi strahovi: bo moj otrok zdrav? Mu lahko moja prehrana ali aktivnosti škodujejo? Bom znala zanj poskrbeti? Mi bo finančno stanje sploh dopuščalo, da mu kupim vse, kar potrebuje? In še in še vprašanj se verjetno plete po tvoji glavi … Zbrali smo najpogostejše skrbi in strahove ter nasvete, kaj lahko narediš, da bo tvoja nosečnost kar se da mirna. 


Bo moj otrok zdrav? 

Strah številka ena: zdravje otroka. Ta se začne na samem začetku nosečnosti, ko komaj čakaš, da slišiš utrip srca in upaš na pomirjujoče besede ginekologa na potrditvenem ultrazvoku, da »nosečnost izgleda dobro«. A tudi če gre vse po načrtih, se ta skrb ne neha in te spremlja skozi celo nosečnost, ob vseh ginekoloških pregledih in ne nazadnje tudi po samem porodu. 

Ne pozabi, večina nosečnosti se konča z rojstvom zdravega otroka. Verjetnost, da se bo tvoj dojenček rodil brez kakršnekoli nepravilnosti, je kar 96-odstotna. V 4 odstotkih primerov se lahko pojavijo genetske nepravilnosti (kot je Downov sindrom) ali manjše napake, ki jih lahko zdravnik odpravi s posegom. Možnosti za nepravilnost so nekoliko višje pri rizičnih skupinah – starejših nosečnicah (nad 35. leti), sladkornih in epileptičnih bolnicah, kadilkah in alkoholičarkah, a je izvor nepravilnost tudi v teh skupinah v 70 % neznan. Dandanes zato obstaja množica pregledov in preiskav, ki jih lahko opraviš že zelo zgodaj v nosečnosti in ki z dobrimi rezultati poskrbijo, da je tvoja nosečnost bolj mirna. Tovrstni pregledi so: neinvazivni test NIFTY (od 10. tedna nosečnosti naprej), ultrazvočno merjenje nuhalne svetline v prvem trimesečju (11.–14. teden) ter morfologija ploda v drugem trimesečju (20.–24. teden). 

Najprej lahko opraviš test NIFTY. To je popolnoma varen test, ki izključi najširši nabor genetskih nepravilnosti ploda: od Downovega, Edwardsovega in Patauovega sindroma, anevploidij spolnih kromosomov in več kot 60 delecij/duplikacijZa test je potreben majhen vzorec tvoje krvi, saj se v njej skriva DNA tvojega otroka: ta se v laboratoriju s posebno tehnologijo sekvenciranja pregleda, v 6-10 dneh pa že prejmeš rezultate. Vse rezultate interpretirajo usposobljeni ginekologi, ki ti predstavijo tveganje, odgovorijo na vsa vprašanja in tako zelo pomirijo. 

»Ko sem dobila rezultate in v zgodnji fazi nosečnosti izvedela, da pod svojim srcem nosim punčko, za katero lahko z zelo veliko verjetnostjo rečemo, da je popolnoma zdrava, mi je z ramen padlo veliko breme. Moja nosečnost je tako bila zelo sproščena, mirna in polna pozitivnih misli.« Janja, 25 let

Več izkušenj mamic lahko prebereš TUKAJ.

Kakšna bo višina mojega porodniškega nadomestila in ali bom po porodniški imela službo? 

Zdravje je na prvem mestu, s tem se strinjamo. A brez osnovnih finančnih sredstev na žalost v današnjem svetu ne gre. Tako da je skrb, ali bomo sposobni finančno poskrbeti za otroka, popolnoma upravičena. Dandanes je imeti stabilno zaposlitev v rodni dobi na žalost redkost in ni veliko nosečnic, ki so 100 % prepričane, da se bodo lahko po izteku porodniškega dopusta vrnile nazaj na svoje delovno mesto. Že v nosečnosti je zato pomembno, da se dobro informirate o trenutno aktualni zakonodaji na področju družinske politike: kakšen dopust vam pripada v katerem primeru, kako dolgo, kako se obračuna porodniško nadomestilo in kakšne so pravice mamic na delovnem mestu med nosečnostjo in po poteku porodniškega dopusta. Poiščite informacije v uradnih ustanovah, kot sta denimo Center za socialno delo in Zavod za zaposlovanje.

Najslabše, kar lahko naredite, je, da zapadete v vihar stresa in negativnih misli: da za otroka ne boste mogle poskrbeti in mu privoščiti vsega, kar potrebuje. A dejstvo je, da otrok ne potrebuje veliko – potrebuje tebe, izjemna bodoča mamica, tvoj objem in tvojo toplino. Ne potrebuje dragih oblačil, popularnih znamk in najdražjega vozička. Pred vsakim nakupom zato (tudi če ste finančno preskrbljene) premislite, ali to vaš otrok res potrebuje, ali pa so vas le prepričale popačene podobe »influencerjev«, mami blogerk in oglasov na vsakem koraku? Poznate koga, ki je nedavno rodil in vam lahko posodi, podari ali po nižji ceni proda oblačila in potrebščine za otroka? Za tiste stvari, ki pa jih res želite kupiti, pa preglejte in primerjajte cene v različnih trgovinah, počakajte na akcije in popuste ter vedno izkoristite kupone in ugodnosti. 

Bom imela težak in boleč porod?

Na neki točki nosečnosti se vsaka bodoča mamica začne zavedati, da preden malo štručko stisneš v objem, potrebuje izhod iz tvojega telesa. Že samo razmišljanje o porodu pri nemalo ženskah (tako novinkah  kot tistih, ki so že rodile) povzroča strah in nelagodje. Predvsem je nosečnice strah bolečine, ki je neizogiben del poroda in poporodnega obdobja ter raznih zapletov pri porodu. 

Ko te preplavijo negativne misli o porodu globoko vdihni, in se spomni, da ženske rojevajo že od začetka človeštva, da je porod nekaj najbolj naravnega in da smo ženske ustvarjene za to, da rodimo. Na porod se lahko dobro pripraviš tako, da se udeležiš šole za starše, ki jih prirejajo lokalne porodnišnice, da boš vedela, kaj pričakovati. Prav tako ti lahko pomagajo različne sprostitvene tehnike obvladovanja bolečine, ki se jih med nosečnostjo lahko naučiš, hipnoza, akupunktura oz. karkoli, za kar verjameš, da ti bo to sklepno dejanje olajšalo. Dandanes obstajajo tudi različne farmakološke metode lajšanja bolečin med porodom, o katerih se pred porodom posvetuj z ginekologom in odloči, ali sploh in katero boš izbrala zase. Vse te odločitve in želje, ki jih imaš, lahko zapišeš tudi v porodni načrt. 

Draga bodoča mamica – želimo ti čudovito nosečnost, s čim manj skrbmi, hiter porod in zdravega otročka. Globoko vdihni, odženi skrbi in strahove ter se veseli prelepega obdobja, ki zate prihaja čez nekaj mesecev: biti mama. 

Kategorija:   Nosečnost
Naslednji prispevek

Kaj vse lahko pijem, ko sem noseča?

7 julija, 2021 0