Friday, February 23, 2024

Občasna opitost v nosečnosti lahko poviša tveganje razvoja mentalnih težav v otroštvu, piše revija Pediatrics.


»Uživanje alkohola v nosečnosti, kot so na primer vikend opijanja, se povezujejo z višjim tveganjem za mentalno zdravje in učenje,« je poudaril dr. Kapil Sayal iz University of Nottingham.

Raziskovalci so uporabili podatke iz raziskave Avon Longitudinal Study of  Parents and Children. Preučili so učinke vikend opijanja v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti. V raziskavo je bilo vključenih 6.335 otrok, ki so jih spremljali prvih 47 mesecev življenja in 5.599 otrok, ki so jih spremljali 81 mesecev.

Občasno uživanje 4 ali več alkoholnih pijač na dan, je povečalo tveganje pojave mentalnih težav, še posebej hiperaktivnost pri dekletih iz skupin  47 in 81 mesecev, ter dečkih iz skupine 81 mesecev. Vpliv alkohola na mentalne sposobnosti otrok je bil opazen tudi pri otrocih, katerih matere alkohola niso uživale vsak dan. Občasno opijanje ni vplivalo na IQ otrok.a

»Če naše rezultate primerjamo s rezultati predhodnih raziskav na to temo opazimo, da je prisotnost alkohola v organizmu bodoče matere, tesno povezana z mentalnim zdravjem otrok,« zaključujejo avtorji.

Naslednji prispevek

V tednu otroka DM podaril fotografije porodnišnicam

5 oktobra, 2012 0