Monday, July 22, 2024

V nosečnosti se poleg hormonskih neviht, ki divjajo v organizmu, pojavijo tudi značilne telesne spremembe. Razvoj fetusa in posledična rast trebuha je zgolj ena izmed njih in večina nosečnic bolečine v medenici povezuje ravno s fetalno rastjo. Pa je razlaga res tako enostavna?


Progesteron in bolečine v medenici

Medtem ko se jajčece sprosti iz jajčnika, rumeno telesce signalizira potrebo po sprostitvi dodatne količine progesterona. Progesteron ima nalogo maternično sluznico oz. endometrij pripraviti za implantacijo oplojenega jajčeca – ponavadi v zgornjo tretjino maternice. V kolikor je implantacija uspešna se prične sproščati humani horionski gonadotropin (HCG), ki ga imenujemo tudi nosečniški hormon. Vse dokler je HCG prisoten v krvi bo rumeno telesce organizem spodbujalo k proizvodnji dodatne količine progesterona. Progesteron je v nosečnosti odgovoren za več fizioloških procesov, vendar je žal povezan tudi z bolečinami v medenici , sklepih in veznih tkiv.

Med porodom se medenica razširi, ter tako fetusu omogoči dokaj ‘enostaven’ prihod na svet. Progesteron skupaj z relaksinom, rahlja vezi vezivnega tkiva. Omenjen mehanizem delovanja progesterona je značilen zgolj za nosečnost.

Seveda pa vpliv progesterona ne more biti usmerjen zgolj na medenico, ampak je generaliziran na vse sklepe. Bolečine v medenici v zgodnji nosečnosti se pogosto povezujejo z njenim širjenjem in delovanjem progesterona. Pritisk teže maternice in ploda povzročijo, da se medenica še dodatno razširi. Bolečine v zgodnji nosečnosti torej najpogosteje povezujemo z rahljanjem vezi, v kasnejši nosečnosti pa se pripisujejo dodatni teži.

V zadnjem tromesečju nosečnosti pa bolečine v medenici  bodoče matere nekoliko zmedejo, saj jih pogosto zamenjujejo s porodnimi popadki. Porodni popadki nimajo neposrednega vpliva na bolečino v medenici, ampak so povezani s kontrakcijami maternice. Ko enkrat prebrodite izkušnjo prve nosečnosti in poroda, pa porodnih popadkov z bolečinami v medenici zagotovo ne boste več zamenjevali. Porodni popadki z lahkoto zasenčijo bolečine, ki se v nosečnosti povezujejo z medenico.

V nosečnosti so bolečine v medenici povsem normalen fiziološki pojav, ki ne zaobide skoraj nobene nosečnice. V kolikor bolečino spremlja rjav, rumen ali zelen vaginalni izcedek neprijetnega vonja poiščite nasvet vašega ginekologa. 

Naslednji prispevek

Vaginalni izcedek v nosečnosti

21 maja, 2014 0