Monday, May 27, 2024

Telesne spremembe v nosečnosti so usmerjene v čim lažji in varnejši razvoj ploda. Rast ploda premakne težišče nekoliko naprej, medenično dno povzroči anteriorno utesnitev mehkih tkiv, mišice na spodnjem delu hrbta postanejo krajše in tanjše, stegenske in zadnjične mišice se raztegnejo in oslabijo. Trebušne mišice, ki obkrožajo maternico se raztegnejo in povečajo, ter v spodnji hrbtni in vratni regiji povzročijo še dodaten stres. Tkivne vezi, ki obkrožajo maternico se raztezajo in kljubujejo velikim obremenitvam, pa lahko povzročijo bolečine v spodnjem delu trebuha in hrbtenice. Pod velikim pritiskom pa so tudi ledvene mišice (tenzor fascie lata, quadratus lumborum in piriformis), pritisk na njih povzroči bolečino, tesnobo in neravnotežje. Hormonske spremembe v nosečnosti omehčajo vezivna tkiva, kar vpliva na kompaktnost sklepov, ki tako postanejo manj stabilni, še posebej to velja za sakroiliakalne in medenične sklepe.


Kiropraktiki ob svoji terapiji uporabljajo nežne tehnike, ki pomagajo sprostiti tanke vezi, ter odpravljajo bolečino.

Varna protibolečinska metoda

Številne kiroprktične tehnike so skozi celotno nosečnost varne za nosečnico in plod. Posebne, nosečnosti prilagojene mize in blazine omogočajo, da lahko nosečnica med terapijo leži na trebuhu. Terapija ‘oživlja’ v nosečnosti nekoliko zavrte sklepe, enako velja za v nosečnosti najbolj obremenjeno medenično dno. Zakrčenost tkiva lahko povzroči intenzivno bolečino, ki pogosto imitira diastazo. Nežna tehnika uspešno sprosti napetost vezivnega tkiva. Kiropraktična nega, brez invazivnih posegov in uporabe medikamentov, omogoča številne varne protibolečinske metode. Kiropraktika se v nosečnosti izvaja po v naprej določenem urniku. Terapijo se lahko prilagodi incidenci in stopnji bolečin.

Naraven način za bolj prijetno nosečnost

Terapija botruje hitrejšemu in lažjemu porodu. Številni kiropraktiki so izurjeni tudi za izvajanje Webster Breech tehnike. Omenjena tehnika pomaga zmanjšati torzijo maternice, plod usmeri v naravni porodni položaj, ki omogoča varnejši in manj boleč porod. Porod je stresna izkušnja tako za mater kot otroka. Vsak korak v smeri lajšanja bolečin pa porod, tako za porodnico kot otroka, naredi lažji, manj tesnoben in stresen.

Naslednji prispevek

Živila, ki se jim je v nosečnosti bolje izogniti

11 aprila, 2013 0