Tuesday, February 27, 2024

Kaj je sistemski eritemski lupus?

SEL je avtoimuna bolezen, kar pomeni, da protitelesa imunskega sistema, namesto virusov in bakterij, ki vstopajo v organizem, napadejo lastno telo. Avtoimuni napad lastnega telesa povzroči vnetja, ki povzročijo otekanje sklepov, ter bolečine in poškodbe tkiva v celotnem telesu. V napredovani ali hujši obliki lahko SLE povzroči težave z delovanjem ledvic, srcem, pljuči, živčevjem in krvnih celic.


Kompleksna bolezen prizadene različne organske sklope:

Simptomi

SEL povzroča številne simptome med katerimi so:

Vzrok

Vzroki nastanka še niso povsem jasni, nekateri strokovnjaki pa jih povezujejo s specifičnimi geni, ki vplivajo na delovanje imunskega sistema. Bolezen je kronična, vseživljenjska in lahko predstavlja resno grožnjo zdravju in splošnemu počutju. Kljub vsemu pa večina obolelih sami nadzorujejo simptome, ter tako preprečujejo nadaljnje širjenje bolezni in poškodbe organov. Pravilna prehrana, telesna vadba, ustrezen počitek in zdravila sinergijsko držijo SLE v pesti.

SEL in nosečnost

Nosečnost pacientk s SEL pa kljub napredku v medicini in poznavanju bolezni, še vedno spada med nosečnost z visokim tveganjem. Skrbno načrtovanje in priprava na nosečnost, ter strokovna ocena tveganja bodo pripomogli k odločitvi in normalnemu poteku nosečnosti.

Načrtovanje nosečnosti in sama nosečnost se mora odviti v pravem časovnem okvirju. Najbolj primeren čas je zagotovo obdobje ko je bolezen, vključno s sekundarnimi obolenji, ki jih povzroča SEL (ledvične težave in druge težave), pod nadzorom. Tako primarna bolezen kot sekundarna obolenja povezana s SEL, morajo biti v remisiji najmanj šest mesecev pred načrtovanjem nosečnosti. To obdobje bo zagotovo najbolj primerno, najbolj zdravo in najbolj uspešno obdobje za spočetje in zdravje ploda in nosečnice. Zanositev med aktivno fazo SEL lahko povzroči spontan splav in druge težave povezane z zdravjem ploda in matere. Kljub vsemu pa se bolezen pogosto reaktivira ravno v prvem ali drugem tromesečju nosečnosti, vendar so simptomi v tem obdobju blažji in se jih omili z jemanjem kortikosteroidov.

Težave

Najpogostejša zdravstvena težava, ki se pojavi v interakciji nosečnost-SLE je preeklamspija: nenaden dvig krvnega tlaka in/ali pojav beljakovin v urinu. Preeklampsija je v nosečnosti resna težava, ki zahteva takojšnjo zdravniško intervencijo. Zanemarjanje simptomov lahko resno ogrozi življenje ploda.

Druga pogosta težava, ki jo lahko predpišemo kombinaciji SEL in nosečnosti, je pojav antifosfolipidnih protiteles (antifosfolipidni sindrom ali Hughesov sindrom), ki vplivajo na delovanje posteljice. Krvni strdki lahko preprečijo normalno rast in delovanje posteljice.   

Zdravje otroka

Najpogostejše vprašanje nosečnic s SEL je seveda, ali bo z mojim otrokom vse v najboljšem redu. Odgovor je jasen: BO! Otroci materi s SEL niso izpostavljeni višjemu tveganju prirojenih anomalij, kot otroci mater, ki jih SEL ni prizadel. Največje tveganje, ki so mu izpostavljeni otroci, je razvoj SEL v neonatalnem obdobju. Neonatalni SEL ni pravi SEL, ampak samo njegova oblika, za katero so značilni kožni izpuščaji, ki pa izginejo nekje v prvem letu otrokove starosti. Otroci z neonatalnim SEL pa so izpostavljeni višjemu tveganju srčnih obolenj.

SEL in rojstvo pred PDP

Rojstvo pred predvidenim datumom poroda otrok nosečnic s SEL še vedno predstavlja določeno zaskrbljenost. Zadnje raziskave na temo poroda in SEL kažejo, da okoli 50% mater svoj ploda donosi na določen termin, dojenčki rojeni okoli 30-tega tedna, ki so težki okoli 1,5kg, pa se ob pravilni neonatalni negi razvijajo in rastejo kot ‘običajni’ nedonošenčki.

Naslednji prispevek

Preeklampsija – nove smernice (za strokovno osebje)

31 januarja, 2013 0