Wednesday, May 29, 2024

Vzrok

V nosečnosti nespečnost izzovejo številni dejavniki: neudoben spalni položaj, krči, tiščanje na malo potrebo, skrbi in misli, ki spodbujajo delovanje možganov pa je le nekaj glavnih dejavnikov, ki motijo kakovosten nočni počitek.


Nespečnost spodbudi stranske učinke, ki sprožijo verižno reakcijo: vpliva na dnevno energijo, psihično zdravje, utrujenost in koncentracijo.

Zdravljenje

Že z nekaj preprostimi spremembami v vaši vsakodnevni rutini boste napovedali boj nemirnim in utrujenim živcem:

  • Spati se odpravite vedno ob isti uri. S tem boste organizem navadili, kdaj je čas počitka in čas dnevnega vrveža.
  • Iz nočne omarice odstranite uro. Gledanje v obračanje številk na uri ali buljenje v urne kazalce, vas bo zagotovo znerviralo in vzpodbujalo potovanje nevtronov v možganih. Nastavite alarm in uro prestavite daleč od oči.
  • Poiščite način sprostitve pred spanjem. Topla kopel, masaža in seks je samo nekaj načinov, ki bodo umirili um in sprostili vaše mišice. Poskusite lahko tudi z jogo ali dihalnimi vajami.
  • Spalnica naj bo prostor za spanje. Iz spalnice odstranite vse elektronske naprave (televizijo, računalnik, radio,…). Spalnica naj bo temna, prostor naj bo ogret ali ohlajen na primerno temperaturo.

Ne skrbite, nikakor niste edini. Za nespečnostjo v nosečnosti trpi kar lepo število nosečnic. Proti nespečnosti se lahko borite že s preprostimi spremembami dnevnega urnika. Jemanju zdravil proti nespečnosti pa se v nosečnosti raje izognite.

Naslednji prispevek

Vaš dojenček v 7. mesecu nosečnosti

7 avgusta, 2012 0