Monday, June 24, 2024

Ali nosečnost res povzroča izpadanje zob?

Pogosto slišimo, da nosečnost povzroča izpadanje zob. Ustrezna ustna higiena in redni pregledi pri zobozdravniku preprečujeta izgubo zob v nosečnosti.


Ali plod res krade kalcij iz materinega telesa?

Za drug pogost mit velja, da razvijajoč plod črpa kalcij in tako slabi mineralno vrednost skeleta in zobovja nosečnice, ki rezultira z zobno gnilobo. Ta mit ne drži! Med nosečnostjo se sicer res pogosteje pojavi zobna gniloba, vendar nastane kot posledica pogostejših obrokov in ‘zanimive’ kombinacije živil, ki ponavadi spremlja skoraj vsako nosečnico. Zobno gnilobo je moč 100% preprečiti. V kolikor se ne zdravi lahko povzroči hud zobobol in ne nazadnje izgubo zob.

Nosečnice so izpostavljene vnetju dlesni?

Nosečnost povzroča številne zapletene fizične, hormonske in psihične spremembe. Mnoge nosečnice se soočajo z bolečimi, otečenimi in h krvavitvam podvrženim dlesnim. Mehanizem gingivitisa v nosečnosti je dokaj zapleten, vendar zaradi hormonskih sprememb popolnoma jasen, ter se lahko razvije pri vsaki nosečnici. V kolikor ga ne zdravimo lahko povzroči resnejše bolezni dlesen, ki lahko s časoma privedejo do izgube zob.

Preventiva

Najboljši način preprečevanja zobne gnilobe in vnetja dlesen je ohranjanje in skrb za ustrezno ustno higieno. Ščetkanje zob vsaj dvakrat na dan, uporaba zobne nitke in redni preventivni pregledi pri zobozdravniku veljajo kot najboljša preventiva za ohranjanje zdravih zob in dlesni. Prav tako pomaga izogibanje hrani in pijači, ki vsebuje veliko rafiniranega sladkorja.

Že prisotno zobno gnilobo je moč ustaviti zgolj v stomatološki ordinaciji. Zdravljenje zobne gnilobe in gingivitisa, ne samo v nosečnosti, preprečuje izgubo zob. 

Naslednji prispevek

Vitamin B – potrebuje ga vsaka ženska

24 novembra, 2014 0