Wednesday, June 19, 2024

Telo nosečke se z napredovanjem le-te zelo spreminja. Ne raste samo trebušček in prsi, temveč se nabirajo tudi zaloge za kasnejše, po porodno obdobje, celotno telo pa se tako ali drugače pripravlja na porod.
Za vse, no skoraj za vse, spremembe v telesu nosečke so krivi hormoni. In te začnejo divjati od trenutka, ko se jajčece oplodi. Posteljica, ali bolje rečeno tovarna hormonov, takrat začne zoreti, oddajati prične hormon Humani Horionski Hemadotropin (HGC). Ta vpliva na delovanje še ostalih hormonov, ki poskrbijo, da nosečnost normalno poteka in telo pripravljajo na porod.


 

Mnogi hormoni delujejo vzajemno (pred in med nosečnostjo) in tako pripravijo celotno telo na porod, od priprave maternice na oplojeno jajčece do vplivanja na nastajanje mleka, uravnavanja rasti mlečnih žlez in ploda. Pomembnejši hormoni, ki se izločajo med nosečnostjo, so:

• HUMANI HORIONSKI HEMADOTROPIN (HGC): kot že omenjeno v uvodu, je to en od prvih hormonov, ki ga proizvaja zoreča posteljica. HGC vzdržuje rumeno telesce, ki v prvem trimesečju izloča hormon progesteron. Ta hormon je tudi pokazatelj nosečnosti in v veliki meri vpliva tudi na jutranje slabosti in bruhanje.

• PROGESTERON: v začetku ga proizvaja rumeno telesce, kasneje pa ga začne izločati tudi posteljica. Koncentracija poraste v prvem trimesečju in ostane povišana do konca nosečnosti. Stimulira respiratorni center, povzroča relaksacijo gladkega mišičja (vpliva na kardiovaskularni, respiratorni in dihalni sistem, vpliva pa tudi na zmanjšan mišični tonus), rahljanje vezi, rast maternice, povečanje tega hormona malenkostno dvigne tudi telesno temperaturo, povečuj količino maščobnega tkiva in vpliva na rast in razvoj prsi.

• ESTROGEN: Koncentracija se dramatično poviša v prvem trimesečju in ostane povišana vse do poroda. Vpliva na povečanje volumen eritrocitov (večje potrebe po kisiku), povzroča rast maternice in mlečnih žlez, pripravlja prsi na tvorbo mleka. Je vzrok za zadrževanje vode in natrija v telesu ter pripravlja maternico na krčenje ob porodu.
• RELAKSIN: najbolj vpliva na skeletno-mišični sistem. Te spremembe bodo bolj nazorno predstavljene v naslednjem članku. So pa te spremembe tiste, ki v našem telesu, tudi po porodu, pustijo največ posledic na naše telo. Ligamenti postajajo bolj raztegljivi, slepi, sklepne ovojnice in vezi pa posledično bolj ohlapne. Gibljivost se torej poveča, stabilnost pa zelo zmanjša. Pomembno vlogo hormon odigra tudi pri mehčanju in odpiranju materničnega vratu.

• HCS: Humani horionski somatomamotropin ali HCS spodbuja nastajanje rdečih krvnih celic in rumenega telesca. Vpliva tudi na presnovo glukoze, saj pomaga pri sproščanju maščobnih kislin iz glukoze. Sproščati pa se začne okoli 5. tedna.

• PROLAKTIN: Skupaj z HCS-jem prolaktin spodbuja rast in proizvodnjo mleka v mlečnih žlezah. Pomemben je tudi za tvorjenje pljuč pri plodu, ugotovili pa so tudi njegovo protibolečinsko delovanje.

• OKSITOCIN: pospešuje rast maternice in otroka. Oksitocin je odgovoren tudi za krčenje maternice med in po porodu. Verjamejo da je to tudi hormon, ki je odgovoren za izredno močne občutke matere med nosečnostjo in po porodu – imenujejo ga tudi vez med materjo in otrokom, nekateri raziskovalci so celo dokazali, da njegove visoke vrednosti med nosečnostjo vplivajo na vašo navezanost na dojenčka.

• ADRENALIN: inhibira kontrakcije in povzroča relaksacijo maternice v zadnjem mesecu nosečnosti.

• NOR ADRENALIN: poveča frekvenco in amplitudo krčenja maternice.

 

KAKO HORMONI VPLIVAJO NA SAMO VADBO? NA KAJ MORATE PAZITI MED VADBO?

Kako bodo hormoni odgovorili na vadbo je odvisno od same intenzivnosti vadbe (ta naj bi bila nizka do srednje intenzivna, kar smo že obdelali v enem izmed že objavljenih člankov), vrste vadbe in njenega trajanja (do 60 minut, odvisno od pripravljenosti nosečnice). Pa tudi od trenutne fizične pripravljenosti nosečke, trenutnega počutja in njene starosti. Da med vadbo vzdržujemo ravnotežje hormonov (kot so bili pred vadbo) moramo nujno poskrbeti za dovolj počitka med serijami in tudi med vajami.

Hormon relaksin (med drugim), ki se izločajo med nosečnostjo, povzroča “mehčanje” ligamentov in posledica je večja nagnjenost k poškodbam. Povišana raven progesterona vpliva tudi na relaksacijo gladkega mišičja, kar vpliva na mišični tonus nosečke.

Pri športnih aktivnostih je zelo pomembna koncentracija hormona adrenalin in nor adrenalin, ki imata pomembno vlogo tudi pri samem porodu. Zato je tu zelo pomembno, da intenzivnost vadbe ni previsoka, saj se z visoko intenzivno vadbo lahko poveča koncentracija nor adrenalina do te mere, da bi povzročili prezgodnji porod (vendar so na tem področju potrebne še številne raziskave, da bi to lahko z gotovostjo potrdili). Zmerna intenzivnost vadbe pa koncentracijo teh dveh hormonov ne poveča do te mere, da bi se lahko zgodilo kaj nezaželenega.

 

KAJ Z VADBO NOSEČKA LAHKO PRIDOBI?

Z redno vadbo lahko nosečka v zgodnji nosečnosti celo prepreči jutranje slabosti in slabo počutje. S primerno izbiro vaj lahko krepi ligamente in preprečuje, da bi bili le-ti po nosečnosti pretirano razrahljani – z vadbo tako lahko olajša bolečine v križu, med lopaticami, v medeničnem obroču in preprečuje tudi zastajanje vode v telesu. S primernim izborom vadbe, se med gibanjem izloča tudi hormon sreče – hormon endorfin, ki vpliva na dobro počutje, ne samo nosečk.

PRIKAZANA VAJA: z njo boste s pomočjo elastike poskrbele za boljšo stabilnost gležnjev, saj boste na tak način krepile vezi in mišice, ki stabilizirajo sam gleženj. Hkrati na tak način poskrbimo tudi za boljšo cirkulacijo ter malenkost raztegnemo, med nosečnostjo velikokrat zakrčeno, zadnjo stegensko mišico. Izvajanje vaje na sliki je sicer predstavljeno, da se izvaja leže na hrbtu, kar večini nosček ne predstavlja problemov. V primeru da vam položaj leže plosko na hrbtu ne ustreza (čutite slabost, omotico, težko dihate), pa lahko vajo izvajate tudi sede. Pri tem eno nogo pokrčite in s stopalom podložite iztegnjeno nogo. Za stopalo iztegnjene noge pa zataknete elastiko in vajo izvajate kot je navedeno spodaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

Začetni položaj: Udobno se namestite na hrbet. Pri tem ohranjajte naravno položaj hrbtenice. Eno nogo pokrčiš, za drugo stopalo pa zatakneš elastiko in nogo počasi iztegneš navzgor »proti stropu«.
Izvajanje vaje: Prste na nogah (z elastiko) poskusiš čim bolj približati čelu in jih nato usmeriti čim bolj proti stropu (v špičko). Spremljaj pot gležnja, da je ta čim bolj ravna in čim daljša. Naredi od 10-20 ponovitev na nogo.
Glede na pričanje nosečk, jim vadba povrne energijo, lažje prenašajo stres in konec koncev pridobijo tudi na samozavesti, ne glede na to kako velik trebušček imajo. Poleg tega nosečka z vadbo veliko naredi zase in že samo to ji da občutek zadovoljstva.

Vadba je torej nekaj kar že na splošno vpliva na boljše psihično počutje. Glede na delovanje hormonov med nosečnostjo pa je to lahko zelo omajano. Fiziološke, hormonske, kognitivne in čustvene spremembe povzročajo duševne motnje. in kar 20% nosečk se spopada z depresijo že v zadnjem trimesečju nosečnosti, ta pa se lahko potem prenese tudi v po porodno obdobje. Takrat mamicam zopet ponagajajo hormoni, saj porodijo tudi »tovarno hormonov«, kar pomeni, da večina hormonov drastično upade in je to navidezno ravnovesje, ki se je vzpostavilo med nosečnostjo spet porušeno.

Med nosečnostjo (če drugače ne) je torej čas, ko poskrbite za zdrav način življenja, ki vključuje tako vadbo, kot sproščanje in seveda tudi zdrav način prehranjevanja. Tako boste že med nosečnostjo razvile zdrave navade, ki vam bodo vsekakor koristile tudi v po porodnem obdobju (in naprej).

Do naslednjič
#gibajzibaj
(Nuša Repovž)

Kategorija:   Gibaj zibaj, Rekreacija