Thursday, July 18, 2024

»Hiperemesis gravidarum (HG) ali huda jutranja slabost in bruhanje v nosečnosti v ZDA botruje 285.000 hospitalizacijam letno,« piše Marlena S. Fejzo, PhD, docentka ginekologije in porodništva na University of California.


Predhodne raziskave so pokazale močno vez med jemanjem antihistaminikov v nosečnosti in slabšim rezultatom nosečnosti, pa se je dr. Fejzo odločila, da temo tudi sama razišče. Nosečnice je razdelila v dve skupini: v prvi je bilo 254 žensk, ki so jemale antihistaminike, v drugi pa 308 žensk, ki so imele dokaj mirno nosečnosti in antihistaminikov niso jemale.

Nosečnice iz t.i. HG skupine so imele štirikrat večjo verjetnost za slabši rezultat nosečnosti, vključno s prezgodnjim porodom in nizko porodno težo otroka. Prav tako je Fejzova ugotovila, da visok krvni tlak in zgodnji začetek HG simptomov skupaj vplivata na potek nosečnosti.

Metilprednizolon in prometazin sta povezana s slabšim rezultatom nosečnosti (P < 0.0217 in P  < 0.0386). Ostali antihistaminiki vključno z diphenyl-dramine, dimenhydrinate, doxylamine, hydroxyzine, idoxylamine in pyridoxine so prav tako povezani s slabšim izidom nosečnosti (P < 0.0151).

Kaže, da obstaja tendenca predpisovanja antihistaminikov tudi v primerih, ko simptomi jutranje slabosti niso preveč izraziti. Skoraj polovica žensk s slabšim izhodom nosečnosti je jemalo zdravila iz skupine antihistaminikov, njihova učinkovitost pa je dokazano nižja od 20%.

Ženske, ki niso bile izpostavljene intravenoznim pripravkov antihistaminikov, ali pa so bile zdravljene z alternativnimi metodami kot so akupunktura, masaže ali akupresura, so imele veliko boljši rezultat nosečnosti.

Avtorje so rezultati raziskave presenetili.

»Po rezultatih naše raziskave moramo glede učinkovitosti zdravil, resno razmisliti kdaj in kako v nosečnosti predpisovati antihistaminike.«