Saturday, February 24, 2024

Nosečnost – kaj se dogaja v mojem telesu?

By 27 februarja, 2019 0 2018 Views

Noseča si, čestitke ob veseli novici!


V tebi se razvija mali čudež, ki bo v nekaj mesecih uzrl naš prelepi Svet. Medtem ko se bo razvijal, bo postopoma spreminjal tudi tvoje telo. Ko sem se sama prvič seznanila z vsemi spremembami, ki se zgodijo v telesu ženske med nosečnostjo, sem se zgrozila. Kaj vse se spremeni, kaj vse se premakne (organi, sklepi), za koliko se poveča trebuh in s tem raztegne koža, koliko dodatne teže nosi naše telo (sklepi, vezi) in po porodu se potem postopoma vse spet nekako postavi nazaj na prvotno mesto. Wau. Kaj je narava ustvarila. Žensko telo je iz te perspektive resnično nekaj neverjetnega.

Ker ti želim, da bo tvojih naslednjih 9 mesecev zate čim lepših, polnih pozitivne energije in veselja, ti priporočam, da se čim bolje seznaniš o spremembah, ki se v tem obdobju dogajajo v tvojem telesu. Tako boš lahko še bolj sproščena in samozavestna, saj boš vedela, da je s teboj vse v redu. Na tak način boš brez strahu lahko uživala v aktivni nosečnosti, če se boš za njo seveda odločila.

V današnji objavi bodo naštete le spremembe, na katere moraš biti med vadbo za nosečnice še posebaj pozorna. V prihajajočih objavah pa se bom vsaki spremembi posvetila še malce bolj natančno. Z vami bom tako delila, na kaj vse morate biti pozorne med vadbo za nosečnice, da boste le to izvajale pravilno in brez nezaželenih stranskih učinkov.

1. SRČNO ŽILNI SISTEM
Zaradi povečanih potreb po kisiku in hranilnih snoveh ti bo količina krvi v telesu izmerno narasla, posledično pa bo povečano tudi delovanje srca. Srčni utrip v mirovanju se ti do konca nosečnosti lahko poviša tudi za 15 udarcev na minuto. Krvni tlak se bo postopno zniževal in dosegel najnižjo raven nekje v sredini nosečnosti, zato se lahko pojavi tudi vrtoglavica ali slabost.

2. MIŠIČNO-SKELETNI SISTEM
Z napredovanjem nosečnosti se ti lahko spremeni celotna telesna drža. »Nova« drža pa pri skoraj treh četrtinah nosečnic izzove bolečine v ledvenem delu hrbta. Ni ti potrebno biti med njimi. Zelo pogosto se zaradi delovanja hormonov in pripravljanja telesa na porod pojavijo tudi bolečine med lopaticami, v vratnem predelu in celo medeničnem obroču.
Zavedati se morate, da se med nosečnostjo mišični tonus zmanjšuje. Torej mišice niso več tako napete kot prej in z napredovanjem nosečnosti postajajo vse bolj šibke. Poleg še nekaterih mišic so pod zelo velikim pritiskom trebušne mišice in mišice medeničnega dna. Medenično dno se lahko spusti tudi do 2.5 cm, kar mišice medeničnega dna izpostavi velikemu pritisku. Sprednje trebušne mišice pa se raztezajo, hkrati pa tudi vezivno tkivo med njimi, kar med nosečnostjo pripelje do razmika premih trebušnih mišic ali diastaze rektusov. Zrahljajo se sklepi, vezi in ligamenti, tako da se v obdobju nosečnosti možnost poškodb poveča.

3. HORMONSKE SPREMEMBE
Delovanje hormonov med nosečnostjo vzdržuje samo nosečnost in tvoje telo pripravljajo na porod. Njihova raven in razmerje med njimi se vseskozi nosečnost spreminja, kar izzove različne tako psihološke kot tudi fiziološke spremembe.

4. DIHALA
V nosečnosti se tvoje potrebe po kisiku povečajo tudi do 20%, zato se temu prilagodi celotni dihalni sistem. Z napredovanjem nosečnosti bo dihanje s trebušno prepono vedno bolj oteženo, zato bo prevladovalo prsno dihanje. Povečal se bo tudi medreberni kot in posledično obseg prsnega koša. Ker bo tvoje dihanje postalo oteženo, boš za samo dihanje porabila več energije.

5. PREBAVILA
Zelo pogosto se med nosečnostjo pojavijo tudi težave s prebavo. Z večanjem maternice se le ta prestavlja ven in gor iz medenične votline. To vpliva na premik želodca, črevesja in tudi drugih bližnjih organov.
Med nosečnostjo se peristaltika (ritmično gibanje prebavil) nosečnic zmanjša. Nosečnost sama naj ne bi vplivala na samo praznjenje želodca, vpliva pa na upočasnjen tranzit po tankem in debelem črevesu. Debelo črevo hkrati povečano absorbira vodo, kar lahko vodi do težav z zaprtjem.

6. REPRODUKTIVNI SISTEM
Rastoči trebušček je ena izmed najbolj očitnih sprememb, ki ji je potrebno nameniti kar nekaj pozornosti, vsaj ko se začnemo pogavarjati o vadbi med nosečnostjo.
Maternica se bo tekom nosečnosti povečala od 5 do 6-krat, njena teža pa se poveča za približno 20-krat. Z rastjo bo vplivala na razteg določenih mišic, hkrati pa tudi na sam položaj in delovanje nekaterih sosednjih organov.
S prilagojeno vadbo v nosečnosti lahko poskrbiš, da mišice na primeren način krepiš in se s primerno izbiro vaj izogneš morebitnim zapletom, ki se lahko pojavljajo med nosečnostjo (preeklempsija, nosečnisški diabetes, bolečine v križu, med lopaticami ali vratnem predelu, težave s spanjem, zatekanje okončin …). Hkrati si s primerno vadbo lajšaš vsak dan nosečnosti ter z njo vplivaš tudi na samo po porodno obdobje.

7. DRUGE SPREMEMBE
V nosečnosti se torej spremenite tako fizično kot psihično. V devetih mesecih do poroda se spremeni skoraj vse. Nekatere spremembe so bolj očitne, druge manj. Rastoč trebušček in povečane prsi so ene izmed bolj očitnih sprememb. Delno zaradi delovanja hormonov in razširjenega prsnega koša, delno pa tudi zaradi pridobljene teže, boste morale kupiti nov modrček. Povišan bo srčni utrip srca, začele boste loviti sapo po samo nekaj prehojenih stopnicah. Morda boste začele iskati načine, kako ublažiti zatekanje gležnjev ali pa se čuditi,ĺĺ kako hitro vam bodo začeli rasti nohti.

Torej, poskusite uživati v nosečniških spremembah. Te so del (razmeroma) kratkega obdobja v vašem življenju, ko ste ve okolje, kjer se razvija novo življenje. In ve ste tiste, ki ga boste poklonile svojemu otročku. Najlepše darilo – zanj in zate – se strinjaš?

Do naslednjič #gibajzibaj
Nuša