Monday, July 15, 2024

Strije

Strije so ene izmed najbolj pogostih tem, ki se nanašajo na kožne spremembe med in po nosečnosti. V eni izmed oblik se pojavijo skoraj pri 90% nosečnic. Strije so rožnate ali rdečkaste proge, ki se pojavijo vzdolž trebuha in/ali prsi.


Za lajšanje simptomov strij uporabite losjone ali kreme, ki vsebujejo vitamin E in alfa-hidroksi kisline. Omenjeni aditivi imajo klinično dokazan neposredni vpliv na strije. Poskusite, metoda ni boleča niti ni nevarna. V kolikor kreme in losjoni ne pomagajo se ne obremenjujte preveč,  nekaj mesecev po porodu, se bodo strije, seveda ob primerni prehrani in telesni aktivnosti, zmanjšale, v večini primerov pa spontano izginile.

Kloazma ali melazma

Kloazmo ali melazmo imenujemo tudi nosečniška maska. Melazma povzroča temne lise, ki se v veliki večini primerov pojavijo zgolj na obrazu. Kožne spremembe, ki nastanejo kot posledica povečane pigmentacije, generalizirajo čelo in lica. Hormonske nevihte v nosečnosti po eni strani, po drugi strani pa suša izločanja nekaterih hormonov povzročajo povečanje izločanje melanocitno stimulirajočega hormona (MSH), kar v kombinaciji že z zelo šibkimi z UV žarki povzroča povečano pigmentacijo. Ena izmed oblik kloazme ali melazme se pojavi pri skoraj 50% nosečnic.

Kloazmo je lažje preprečiti kot zdraviti, čeprav je to v nosečnosti sila težko. V preventivo vključimo kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem nekje od 15 do največ 25, lahko nosite klobuček ali pa se izogibate daljšemu izpostavljanju sončnim žarkom. V nosečnosti je koža izjemno občutljiva, sonce pa poveča možnosti nastanka temnih lis na vašem obrazu.

Nosečniški sijaj

Med nosečnostjo vaše telo proizvede za okoli 50% več krvi, kar pospeši krvni obtok po celotnem telesu. Zvišanje količine krvi in krvnega obtoka se odraža v bolj sijočem obrazu. Kot smo že zapisali, vaše telo proizvaja nadpovprečno količino nekaterih hormonov, ki vaše maščobne kožne žleze prisilijo v aktivnejše delovanje. Rezultat je logičen in jasen: sijoč obraz.

V kolikor vaša koža postane preveč mastna uporabite olje za čiščenje obraza. Mi svetujemo, da pozabite na olje, ter se zgolj nasmehnete. Saj veste, nasmeh je najlepši make-up.

Akne

Akne so v nosečnosti zelo pogost simptom. Večje količine določenih hormonov pospešujejo delovanje maščobnih kožnih žlez, mastna koža pa je seveda bolj dovzetna za pojav aken.

Aken se v nosečnosti seveda ne odstranjuje s hormonskimi mazili ali tabletami. Pomaga striktna higiena, ki se prične s preprostim umivanjem z milom. Obraz si dobro umijte vsaj vsako jutro in večer. Milnica bo izsušila kožo. Če se vam zdi, da je aknavost pretirana se posvetujte za vašim zdravnikom. Konec koncev: po porodu bodo akne izginile tako hitro kot so se pojavile.

Krčne žile

Tudi krčne žile so zveste spremljevalke nosečnosti. Običajno se, zaradi v nosečnosti povečanega volumna krvi, pojavijo na nogah. Krčne žile so neprijetne in včasih tudi boleče. Družinska anamneza krčnih žil v nosečnosti povečuje verjetnost njihovega nastanka. Dobra novica je, da se lahko pojav krčnih žil prepreči ali pa zmanjša njihove simptome:

·         Izogibajte se daljšim neaktivnim obdobjem v pokončnem položaju

·         Če stojite, hodite, hoja bo pospešila krvni obtok in pomagala povratku krvi v vaše srce

·         Izogibajte se daljšemu sedenju

·         Nosite podporne nogavice

·         Zaužijte dovolj vitamina C, ki ohranja zdravje in elastičnost krvnih žil

·         Vsaj pol ure na dan ležite v položaju, ko je položaj nog višji od položaja glave

·         Izogibajte se pridobivanju prekomerne telesne teže

Pajkova mreža ali pajkove žile

So majhne, drobne rdeče krvne žile, ki se pojavijo na koži. Prav tako jih povzroča povečan krvni obtok. Običajno se pojavijo na obrazu, vratu, zgornjem delu prsnega koša in rokah. Ne bolijo in izginejo kmalu po porodu.

Povečan vnos vitamina C in telesna aktivnost lahko zmanjšata pojavnost pajkovih žil v nosečnosti. Estetska nepravilnost je lahko tudi dedna. V tem primeru za preprečevanje ne morete storiti ničesar. Na srečo bodo najverjetneje izginile kmalu po porodu. Po porodu je mogoče tudi lasersko zdravljenje.

Suh srbeč trebuh

V nosečnosti vaš trebuh raste, koža se razteza in napne. Spremembe povzročajo suhost in neprijetno srbenje kože. V pozni nosečnosti lahko srbenje spremljajo še bruhanje, izguba apetita, utrujenosti in celo zlatenica, ki je lahko simptom holestaze povezane z delovanjem jeter. Intrahepatična holestaza nosečnosti se pojavi v razmerju 1:50, po porodu spontano izgine.

Simptomi srbečega trebuha se lajšajo z vlaženjem kože na prizadetem mestu. Pomaga krema s kamilicami. Intrahepatično holestazo zdravimo z zdravili.

Linea nigra

Linea nigra je temna črta, ki teče od popka do sramne kosti. Ponavadi obstaja že pred samo nosečnostjo, vendar se je zaradi svetlejšega odtenka ne opazi. Med nosečnostjo zaradi že omenjenega hormonskega neravnovesja potemni. Ponavadi se pojavi po četrtem ali petem mesecu nosečnosti.

Terapij za lajšanje ni, linea nigra po porodu spontano izgine.

Kožna znamenja

Kožna znamenja se običajno pojavijo na rokah in prsih. Težava kožnih znamenj je, da nekateri izmed njih ostanejo tudi po porodu.

Temnenje bradavičk, materinih znamenj…

Povečana vsebnost hormonov povzroča spremembe pri pigmentaciji kože. Med nosečnostjo boste opazile, da vaša materina znamenja, bradavičke, areole in sramne ustnice potemnijo.

Preventive in zdravljenja za omenjeno stanje ni. V kolikor katero izmed materinih znamenj menja svojo formo, barvo in obliko se posvetujte z vašim zdravnikom. Nekatere izmed omenjenih površin lahko ostanejo temne tudi po porodu. Sprememba v pigmentaciji je lahko opazna, vendar ne drastično. 

Naslednji prispevek

Nosečnost: Pojav edemov

30 maja, 2014 0