Thursday, April 25, 2024

Previdnost naj ne bo odveč

Čeprav vemo, da je absorbiranje aktivnih sestavin skozi kožo zelo majhno, pa lahko določene komponente skozi krvni obtok in posteljico, penetrirajo v plodov organizem. Različne kreme vsebujejo številne, v omejeni ali manj omejeni koncentraciji, aktivne snovi. Aktivne snovi v kremah pa lahko vplivajo na interakcijo nosečnosti in rojstva zdravega otroka. Najpogostejše skupne sestavine, ki jih najdemo skoraj v vseh kremah proti aknam so: azelaična kislina, adapelen (retenoid), tretinoin, natrijev sulfacetamid, klindamicin, eritromicin, salicilna kislina, hidrokortizon in benzoil peroksid.


Nekaj od omenjenih sestavin se je v kliničnih raziskava na miših, pokazala kot varnih za lokalno uporabo v nosečnosti. Kljub vsemu pa se nekatere sestavine povezujejo z določenimi tveganji. Uporabi krem, ki vsebujejo natrijev sulfacetamid, se je potrebno izogniti v tretjem tromesečju nosečnosti. Raziskave so pokazale, da lahko omenjena substanca v kasnejši nosečnosti povzroči zastrupitev plodove krvi, ki lahko kasneje izbruhne v obliki zlatenice, anemije in kernikterusa, vrste možganske poškodbe povzročene zaradi visoke vsebnosti bilirubina. Uporaba krem, ki vsebujejo natrijev sulfacetamid, pa v prvih šestih mesecih nosečnosti, za zdravje in razvoj ploda ne predstavljajo bistvenega tveganja.

V nosečnosti se izogibajte uporabi krem, ki vsebujejo tretinoin: poraba krem s tretinoinom v zgodnji nosečnosti poveča verjetnost rojstva otrok s prirojenimi motnjami.

Aktualne kreme za lajšanje simptomov aken pa vsebujejo tudi druge aktivne sestavine: salicilna kislina, azelaična kislina, adapelen in hidrokortizon. Žal do sedaj ni bilo narejenih raziskav, ki bi potrdile ali pa ovrgle njihovo varno uporabo v nosečnosti. Te kemikalije, dokler se ne dokaže nasprotno, lahko škodujejo razvoju in zdravju ploda. V nosečnosti se je uporabi krem, ki vsebujejo omenjene kemikalije bolje izogniti.

Mogoče vas zanima tudi: Mozolji v nosečnosti

Naslednji prispevek

Nosečnost in lupus

29 januarja, 2013 0